Oplichter die KV Oostende bijna 100.000 euro lichter maakte krijgt vijftien maanden cel

Redactie KW

Een 44-jarige man uit Beernem heeft in de Brugse rechtbank vijftien maanden effectieve celstraf gekregen en een geldboete van 4.000 euro gekregen voor oplichting van talrijke voetbalclubs en autodealers. Het grootste slachtoffer is KV Oostende, dat door B.V. bijna 100.000 euro lichter werd gemaakt. “En dat allemaal om op grote voet te kunnen leven”, stelde de procureur.

Tussen januari 2016 en april 2018 verkocht B.V. als zelfstandig agent sponsorpakketten, reclame en business seats voor voetbalclub KV Oostende. In die hoedanigheid maakte hij de club op diverse manieren bijna 100.000 euro afhandig. Zo wendde hij liefst 84.000 euro van hoofdsponsor Dias Sunprotection af naar zijn eigen rekening. Hij fabriceerde ook valse bestelbonnen en facturen op naam van nietsvermoedende kennissen of fictieve personen om ten onrechte commissies te vorderen van KVO.

B.V. lichtte ook talrijke andere voetbalclubs op. “De beklaagde gaf zich uit als potentiële sponsor en kocht voor duizenden euro’s VIP-tickets voor wedstrijden aan”, verduidelijkte de procureur. “Die liet hij factureren op fictieve vennootschappen waardoor de clubs hun geld nooit te zien kregen.” Op het lijstje van gedupeerden prijken onder meer Cercle Brugge, Club Brugge, RSC Anderlecht, AA Gent, SV Zulte Waregem, Standard Luik, KSV Roeselare en Waasland-Beveren.

Naast voetbalploegen viseerde B.V. ook autohandelaars waar hij dankzij valse overschrijvingsbewijzen nieuwe wagens kon aankopen om die vervolgens voor een fractie van de prijs door te verkopen. Zo kocht hij onder valse voorwendsels bij garage La Campagne in Izegem een Ford Focus van 24.000 euro aan en wist die meteen door te verkopen voor amper 6.000 euro. “De beklaagde was duidelijk uit op snel geldgewin. En dat allemaal om op grote voet te kunnen leven”, aldus de procureur, die drie jaar cel vroeg, waarvan de helft met uitstel.

B.V. werd op 19 april 2018 in de boeien geslagen, maar meteen weer gelost onder strenge voorwaarden. De man liep in het verleden al talrijke veroordelingen op voor gelijkaardige praktijken. “Toen zijn vrouw in 2011 overleed, zakte de grond onder zijn voeten weg”, pleitte zijn advocaat. “Hij moest plots alleen voor de kinderen zorgen, raakte in financiële moeilijkheden en verloor de pedalen. Nu heeft hij heel veel spijt. Na zijn arrestatie gaf hij zijn leven een andere wending.”

De zaakvoerder van de garage die de Ford Focus aankocht, een 28-jarige man uit Sint-Niklaas, kreeg woensdag drie maanden celstraf met uitstel wegens heling. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier