Opgelet voor phishing: internetcriminelen doen zich voor als bank en sturen valse sms

© iStock
© iStock
Redactie KW

Er zijn opnieuw inwoners van de politiezone VLAS het slachtoffer geworden van oplichters die zich via sms voordoen als hun bankinstelling en vragen om een link openen. Achter het bericht zitten echter internetcriminelen die hun slachtoffers financieel oplichten door hun bankgegevens te stelen en geld over te schrijven.

Eén van de slachtoffers, een 44-jarige vrouw uit Kortrijk, kreeg vorige week zo’n sms-bericht, zogezegd van haar bankinstelling Argenta.

De bankinstelling liet in de sms weten dat zij de bijgevoegde link moest openen om zo een blokkering van haar internetbankieren te voorkomen. Het slachtoffer opende de link en kwam zo op de valse website van Argenta terecht. Daar deed ze verschillende verrichtingen met haar bankkaart en kaartlezer.

Gelukkig kreeg het slachtoffer op dat moment via een e-mail de melding dat er een ander iPhone-toestel connectie trachtte te maken met haar bankapp account. Daardoor was het slachtoffer op haar hoede en werd ze achterdochtig. Ze checkte haar rekening en stelde vast dat er 3.500 euro van haar spaar- naar haar zichtrekening was overgeschreven en dat er van daaruit al twee betalingen voor een totaal van bijna 2.000 euro werden uitgevoerd naar een rekening in Singapore. Meteen daarna blokkeerde het slachtoffer haar bankkaarten waardoor verdere transacties niet meer mogelijk waren.

Tips

Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten en tips die je kunnen helpen bij phishing. Als je een dergelijke sms met daarin een link krijgt, wees altijd op je hoede. Klik zeker niet op de link in de sms. Een bankinstelling vraagt namelijk nooit om persoonlijke (bank)gegevens via sms door te geven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.