Oostendse vrouw riskeert 4.800 euro boete voor uitkeringsfraude

Redactie KW

Een 51-jarige vrouw uit Oostende riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 4.800 euro voor uitkeringsfraude. Op zeven jaar tijd streek ze 90.000 euro aan ziekte-uitkeringen op terwijl ze ook zaakvoerder was van een restaurant in Gent.

Bij een controle op 23 maart 2018 in restaurant Neptune aan het Sint-Veerleplein in Gent was A.D. er klanten aan het bedienen. Tijdens een tweede controle enkele maanden later was ze aan de slag achter de bar. De vrouw verklaarde tot twee keer toe dat ze zaakvoerder was en geen uitkeringen genoot. Maar dat bleek niet te kloppen. Onderzoek wees uit dat A.D. tussen februari 2014 en mei 2019 ongeveer 90.000 euro aan ziekte-uitkeringen ontvangen had terwijl ze al die jaren een restaurant runde.

De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 4.800 euro voor A.D. De verdediging drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënte kampt met een psychische problematiek”, stelde de advocaat van A.D. “Zij was onbezoldigd zaakvoerder en werkte er ook niet effectief. Ze wist niet dat ze dat die uitkeringen moest te melden. Er was geen kwaad opzet mee gemoeid.”

De rechtbank doet uitspraak op 26 maart.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.