Na onderschepping in Koksijde: Iraniërs riskeren twaalf jaar cel voor mensensmokkel met rubberbootjes

Redactie KW

Vijf Iraanse mannen riskeren in de Brugse rechtbank tot twaalf jaar effectieve celstraf en geldboetes tot 400.000 euro voor mensensmokkel met rubberbootjes.

Het gerecht kreeg de mannen in het vizier nadat de politie op 2 mei vorig jaar in Koksijde een in Duitsland gestolen Hyundai onderschepte. In de wagen staken een buitenboordmotor, jerrycans met benzine, een rubberbootje en zwemvesten. De twee Iraanse inzittenden bleken deel uit te maken van een mensensmokkelorganisatie die vluchtelingen in Noord-Frankrijk de Noordzee opstuurde richting het Verenigd Koninkrijk in bootjes die in Duitsland werden aangeschaft. De twee kregen in september vorig jaar acht en negen jaar cel.

Een van de gekliste mannen legde belastende verklaringen af ten aanzien van vijf Iraniërs, die woensdag voor de strafrechter verschenen. Shahin M. (37), Abdollah D. en Moshtaba S. riskeren als organisator twaalf jaar cel en een geldboete van 400.000 euro. “Deze mensen toonden totaal geen respect voor een mensenleven”, stelde de procureur. “Ze beschouwden mensensmokkel als een spelletje en staken de slachtoffers desnoods zonder zwemvest op de bootjes.”

Om de ernst van de problematiek te schetsen verwees de procureur naar een actie van de politiezone Westkust en de Franse politie in de nacht van 18 op 19 mei in de Noord-Franse duinen. “Er waren toen op acht uur tijd liefst tien tussenkomsten waarbij zelfs een oversteek verijdeld werd”, stelde hij. “En op 19 mei werden 49 vluchtelingen uit een bootje gered voor de Nieuwpoortse kust.” Voor de leverancier van de bootjes, Ahmad A. (36) vroeg de procureur negen jaar cel en een geldboete van 200.000 euro. Een vijfde beklaagde, Reza B. (32), riskeert zes jaar cel en 200.000 euro boete voor hand- en spandiensten vanuit Duitsland.

Shahin M. ontkende dat hij de spilfiguur was. “Hij werd bedreigd door die bende”, pleitte meester Victoire Desmet. De advocaat van Ahmad A. vroeg de rechter om z’n cliënt maximaal drie jaar cel op te leggen. “Hij werd door Moshtaba gebruikt voor de vuile klusjes en is hoogstens 20 maals in België gespot”, pleitte meester Bram Elyn. Moshtaba S. en Abdollah D. lieten verstek gaan voor hun proces. Reza B. drong aan op de vrijspraak. “Hij heeft boten aangekocht, maar dacht dat die voor een duikschool in Calais bestemd waren. Hij heeft nooit een illegaal gezien”, stelde zijn advocate Nadia Lorenzetti. De uitspraak volgt op 23 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier