https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Na controle in Jan Breydelstadion: Roemeens trio riskeert tot een jaar cel voor onderbetaalde poetsvrouwen

Redactie KW

Drie Roemenen staan in de Brugse rechtbank terecht voor sociale dumping. De landgenotes die ze in België als poetsvrouwen aan de slag zetten werden volgens het gerecht onderbetaald. De praktijken kwamen aan het licht na een controle in het Jan Breydelstadion.

Op 2 mei 2017 viel de arbeidsinspectie binnen bij twee veevoederbedrijven in Brugge en Beernem. Diezelfde dag ging de inspectie ook langs in het Jan Breydelstadion in Brugge. Op de drie locaties bleken Roemeense poetsvrouwen aan de slag. De vrouwen waren in dienst van een Roemeense firma, die in onderaanneming werkten van een Brugs poetsbedrijf.

Onderzoek wees uit dat de firma tussen 2016 en 2017 in totaal 24 poetsvrouwen aan te lage lonen tewerkstelde. Volgens het gerecht verdienden de dames in totaal liefst 107.764 euro te weinig. De arbeidsauditeur vroeg voor zaakvoerster Florica P. (54) een jaar celstraf met uitstel en de verbeurdverklaring van de ontweken lonen.

Toen het bedrijf van Florica P. in het voorjaar van 2017 failliet ging nam haar dochter Daniela P. (25) de activiteiten over via een nieuwe Roemeense poetsfirma. Haar rechterhand in België was Marius V. (53) uit Heusden-Zolder. Opnieuw kregen in totaal zestien poetsvrouwen een naar Belgische normen te laag loon uitbetaald, goed voor een totaalbedrag van 33.748 euro.

Voor zowel Daniela P., wiens firma intussen ook failliet is, als Marius V. vroeg de arbeidsauditeur een boete van 12.800 euro en een verbeurdverklaring van 16.800 euro. De beklaagden wasten hun handen in onschuld en vroegen de vrijspraak op basis van twijfel. “Het onderzoek werd te oppervlakkig gevoerde”, pleitte hun advocaat. “Bovendien werd een deel van de lonen alsnog uitbetaald.”

Om dat laatste te kunnen natrekken stelde de rechter de zaak uit naar 19 januari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten