Mensensmokkelaar ontkent: “Hij wou de mensen niet smokkelen, maar oplichten”

Redactie KW

Een 43-jarige man uit Litouwen ontkent dat hij vier Albanezen naar Engeland wou smokkelen. “Hij heeft hen enkel opgelicht”, zegt zijn advocaat.

De man reisde in de zomer vorig jaar naar het Engelse Essex en huurde daar een bootje waarmee hij naar Blankenberge reisde. Aanvankelijk wou hij naar Frankrijk, maar in Blankenberge maakte hij een tussenstop om België te bezoeken. Bij een bezoek aan Antwerpen waar hij vroeger nog heeft gewoond, zou de man toevallig aan de praat zijn geraakt met vier Albanezen die hem vroegen hen naar Engeland te brengen. Daarop zou hij hen een hoog bedrag hebben afhandig gemaakt, maar was het de bedoeling hen in Nederland af te zetten. Op 12 september werd hij echter opgepakt op zee, in het midden van de nacht, zonder lichten, zwemvesten en zonder identificatiesysteem.

Toch blijft zijn advocaat erbij dat hij de vier enkel wou oplichten en het geld vangen door hen in Nederland te droppen. Maar de procureur-generaal vorderde vier jaar cel: een jaar cel per gesmokkelde. “Ik ben nog nooit in Blankenberge of Antwerpen aangesproken door een wildvreemde met een pak geld die vraagt hen naar Engeland te varen. Maar los daarvan, zelfs als hij ze enkel van Blankenberge naar Nederland bracht, blijft het mensensmokkel. En een jaar per gesmokkelde op een van de gevaarlijkste en drukst bevaarde vaarroutes ter wereld, vind ik niet overdreven.” Uitspraak op 30 juni. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier