Menenaar die bankrekening ter beschikking stelde van phishingbende riskeert 120 uur werkstraf

Redactie KW

Een 24-jarige Tsjtsjeen uit Menen riskeert in de Brugse rechtbank 120 uur werkstraf voor zijn rol als “money mule” voor een phishingbende.

Begin februari vorig jaar kwam 3.500 euro op de rekening van R.M. terecht. Het geld werd meteen weer afgehaald in het Antwerpse. Onderzoek wees uit dat het geld afkomstig was van twee oplichtingen via phishing waarbij de ene keer 1.800 euro en de andere keer 1.700 euro was buitgemaakt.

“De beklaagde verklaarde dat hij zijn bankkaart had uitgeleend aan een wildvreemde die hem via Snapchat gecontacteerd had”, verduidelijkte de procureur. “Die had hem gevraagd of hij snel geld wou verdienen. Er was hem 100 euro beloofd en ging ook een deel van het geld krijgen dat op magische wijze op zijn rekening zou verschijnen. Hij liet zich veblinden door hebzucht.”

R.M. stapte nog naar de bank om te melden dat zijn kaart gestolen was, maar dat diende volgens het parket enkel om zichzelf in te dekken. Zijn advocaat omschreef hem als een meeloper. “Hij is dom geweest en stapte mee in een verhaal dat te mooi was om waar te zijn.”

Naast 120 uur werkstraf vroeg de procureur ook een verbeurdverklaring van 3.500 euro. De uitspraak volgt op 24 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.