Menenaar die bankrekening ter beschikking stelde van phishingbende krijgt 60 uur werkstraf

Redactie KW

Een 24-jarige Tsjetsjeen uit Menen heeft in de Brugse rechtbank 60 uur werkstraf gekregen voor zijn rol als “money mule” voor een phishingbende.

Begin februari vorig jaar kwam 3.500 euro op de rekening van R.M. terecht. Het geld werd meteen weer afgehaald in het Antwerpse. Onderzoek wees uit dat het geld afkomstig was van twee oplichtingen via phishing (vorm van internetfraude, red.).

R.M. verklaarde aan de politie dat hij zijn bankkaart had uitgeleend aan een wildvreemde die hem via Snapchat gecontacteerd had met de vraag of hij snel geld wou verdienen. “Er was hem 100 euro beloofd en hij ging ook nog een deel van het geld krijgen dat op ‘magische wijze’ op zijn rekening zou verschijnen”, verduidelijkte de procureur. “Hij liet zich verblinden door hebzucht.”

R.M. stapte zelf naar de bank om te melden dat zijn kaart gestolen was, maar dat diende volgens het parket enkel om zichzelf in te dekken. Zijn advocaat omschreef hem als een meeloper. “Hij is dom geweest en stapte mee in een verhaal dat te mooi was om waar te zijn.” (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.