https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Meesteroplichter Piet Van Haut plundert Knokse ex met oude bankkaart: twintig maanden cel

© (Foto AFr)
Redactie KW

Meesteroplichter Piet Van Haut (52) heeft in de Brugse rechtbank alweer twintig maanden effectieve celstraf gekregen omdat hij een Knokse ex-vriendin 56.000 euro lichter maakte met een oude kredietkaart. Die had hij destijds van haar gekregen. Opmerkelijk: het openbaar ministerie had de vrijspraak gevraagd. “Mijn cliënt is een deugniet, maar niet in dit dossier”, pleitte advocaat Jef Vermassen. Maar de rechter zag dit toch anders.

In 2016 stapte de zaakvoerster van een Knokse taverne naar de politie. De 55-jarige vrouw beweerde dat Piet Van Haut zonder haar toestemming liefst 56.000 euro had uitgegeven met een kredietkaart, die op haar naam stond maar waarvan ze naar eigen zeggen het bestaan niet afwist. Van Haut zou de kaart in 2010 in handen hebben gekregen toen hij nog kind aan huis was in haar zaak, die in 2011 op de fles ging. Hij gebruikte ze onder meer voor dure etentjes en luxereisjes naar Nice en Marbella.

Van Haut beweerde bij hoog en bij laag dat hij een relatie had met de vrouw en dat ze hem de kaart destijds “uit liefde” had geschonken om in zijn levensonderhoud te voorzien. Maar volgens het slachtoffer was hij nooit meer dan een goede klant. “Mijn cliënte dacht dat haar kredietkaarten geschrapt waren na haar faillissement”, pleitte advocate Fabienne De Smet. “Tot zij zélf gedagvaard werd door de kredietkaartmaatschappij. Mijn cliënte is er werkelijk kapot van.”

Het slachtoffer beweerde dat Van Haut schriftvervalsing pleegde om de kaart in handen te krijgen, maar de raadkamer zag daar geen bewijs voor. Ook van oplichting was er onvoldoende bewijs en bij de start van het proces in januari zag de procureur zelfs onvoldoende bewijs voor misbruik van vertrouwen. Tot eenieders verbazing drong hij dan ook aan op de vrijspraak. Jef Vermassen, de advocaat van Van Haut, sloot zich daar volmondig bij aan. “Mijn cliënt is een deugniet, maar niet in dit dossier”, pleitte hij.

Ook de rechter zag donderdag geen bewijs voor misbruik van vertrouwen. “Het onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat er wel degelijk een liefdesrelatie was en dat mevrouw een bankkaart voor de beklaagde aanvroeg die gekoppeld was aan haar eigen bankkaart”, stelde ze. Maar de rechter zag daarentegen wél bewijs voor informaticabedrog. “De beklaagde heeft vanaf oktober 2016 danig veel dure zaken beginnen kopen dat hij de uitgaven niet meer kon dekken. Gelet op de grootheid van de bedragen – meer dan 45.000 euro op nog geen maand tijd – wist hij dat hij deze sommen nooit ging kunnen terugbetalen, zodat het bedrieglijk opzet vaststaat.”

Van Haut stond al talloze keren voor de rechter wegens oplichting en zat vele jaren achter tralies en in de psychiatrie. Hij gaf zich uit voor dokter, oliesjeik en zelfs onderzoeksrechter, om gratis hotelkamers, proefvluchten met een Boeing en andere voordelen te bekomen. Van Haut werd voor het eerst geïnterneerd in 1989, een laatste keer in 2005. Sinds 2010 werd hij definitief in vrijheid gesteld door de commissie ter bescherming van de maatschappij in Gent. Hij woont tegenwoordig in Nederland. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.