Meesteroplichter Piet Van Haut kijgt opnieuw 20 maanden cel voor informaticabedrog

Redactie KW

De bekende meesteroplichter Piet Van Haut (53) is ook in beroep veroordeeld tot 20 maanden cel. Hij gaf via een bankkaart van een Knokse vriendin 56.000 euro uit. “Maar we hebben die kaart samen aangevraagd en ik mocht ze gebruiken!”, beweerde hij. Maar het hof in Gent geloofde hem niet en net als in Brugge werd hij veroordeeld tot 20 maanden cel.

In 2016 stapte de ex-zaakvoerster van een Knokse taverne naar de politie. De 57-jarige vrouw beweerde dat Piet Van Haut zonder haar toestemming liefst 56.000 euro had uitgegeven met een kredietkaart, die op haar naam stond maar waarvan ze naar eigen zeggen het bestaan niet afwist. Van Haut zou de kaart in 2010 in handen hebben gekregen toen hij nog kind aan huis was in haar zaak, die in 2011 op de fles ging. Omdat de kaart op naam van de zaak stond, ging ze er verkeerdelijk van uit dat de kaart na het faillissement werd afgesloten. Maar sinds 2015 gebruikte Van Haut ze voor onder meer voor dure etentjes in het Hof van Cleve en luxereisjes naar Nice en Marbella.

Van Haut kreeg in eerste aanleg 20 maanden effectief, maar ging in beroep. Zijn advocaat, Jef Vermassen, treedt voor hem niet meer op, dus moest Van Haut zichzelf voor het hof verdedigen. Van Haut beweerde bij hoog en bij laag dat hij een relatie had met de vrouw en dat ze hem de kaart destijds “uit liefde” had geschonken om in zijn levensonderhoud te voorzien. “In 21 jaar heb ik al van 30 dames betaalkaarten gekregen om ze te gebruiken”, beweerde Van Haut bij de behandeling van de zaak in juni. “Maar om mijn sportief op te stellen, wil ik het bedrag terugbetalen. Het gaat intussen al tien jaar goed met mij.”

Postbus

Maar volgens de advocate van het slachtoffer had ze hem in 2016 vijf jaar niet gezien, tot ze in 2017 gedagvaard werd. De uittreksels van de bankkaart kwamen op een postbus toe die volgens de advocate gehuurd werd door Van Haut. Het vermoeden van haar advocaat is dat Van Haut sinds 2010 de kaart gebruikte en zelf aanzuiverde, maar sinds 2015 niet meer. “Ze had hem in 2016 al vijf jaar niet meer gezien! Daarnaast zat ze sinds 2011 aan de grond, waarom zou ze hem dan toestemming hebben gegeven haar geld uit te geven?”, vroeg haar advocate zich af. “En dat hij haar het bedrag zal terugbetalen is eveneens ongeloofwaardig. In een dagblad beweerde hij na de uitspraak in Brugge net het tegendeel. Intussen is nog niks terugbetaald, zelfs geen 100 euro per maand.”

Samen naar de bank geweest om kaart aan te vragen

De vrouw moest wel toegeven dat ze rond 2010 een band had met hem en zelfs geld stortte op zijn rekening in de gevangenis. “Dat hij nadien wel heeft terugbetaald!” Van Haut beweerde op zijn beurt dan weer dat hij na zijn vrijlating in 2010 mocht verblijven op een adres dat de vrouw betaalde en hij zwoer in zijn laatste woord voor het hof dat ze nochtans samen naar de bank waren geweest om die kaart aan te vragen. En ook voor de postbus had hij een uitleg. “De post moest op een postbus aankomen, omdat haar partner er geen weet zou van hebben.” Toch geloofde het hof hem niet en het bevestigde het vonnis van Brugge: twintig maanden cel en een boete van 6.000 euro. Van Haut gaf al onmiddellijk na het uitspreken van het arrest te kennen cassatieberoep te zullen aantekenen.

Nederland

Piet Van Haut was niet aan zijn proefstuk toe. Hij stond al talloze keren voor de rechter, vooral wegens oplichting en zat vele jaren achter tralies en in de psychiatrie. Hij gaf zich onder meer uit voor dokter, oliesjeik en zelfs onderzoeksrechter, om gratis hotelkamers, proefvluchten met een Boeing en andere voordelen te krijgen. Van Haut werd voor het eerst geïnterneerd in 1989, een laatste keer in 2005. Sinds 2010 werd hij definitief in vrijheid gesteld door de commissie ter bescherming van de maatschappij in Gent. Hij woont tegenwoordig in Nederland. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier