‘Meesteroplichter’ (76) gearresteerd in Nieuwpoort nadat politie eerst kleinzoon aan de kant zet

© iStock
© iStock
Redactie KW

De politie spreekt van een meesteroplichter, maar toch is het opvallend hoe een getraind crimineel van 76 jaar zich zomaar in de luren liet leggen. Het was namelijk zijn kleinzoon (18) die zonder rijbewijs op zak rondreed en werd tegengehouden in Nieuwpoort. Plots kwamen vader (50) en grootvader (76) opdagen om hem te komen halen. Het betreft allen Nederlanders.

De meldkamer van de politie kreeg donderdag rond 15 uur een signaal dat een verdacht voertuig, waarvan de bestuurder gekend staat voor oplichting, de zone binnenreed. Dat gebeurde aan de hand van de slimme ANPR-camera’s die nummerplaten automatisch registreren. “Onze ploegen startten vliegensvlug hun zoektocht. Ook de buurtpreventieapp werd ingeschakeld. Dankzij het goede teamwerk van onze ploegen troffen we het voertuig binnen het uur aan in de Willem De Roolaan in Nieuwpoort”, duidt Ine Deburchgraeve, woordvoerster van de zone.

18-jarige achter het stuur

“In de wagen zat een 18-jarige man die rondreed met het familievoertuig, zonder zijn rijbewijs op zak. Zijn vader en grootvader kwamen even later ter plaatse om hem en het voertuig op te halen. Maar zowel de 76-jarige grootvader als de 50-jarige vader kwamen in aanmerking voor feiten van oplichting in verschillende politiezones. Ze stonden geseind. Het ging om deur-aan-deurverkoop of verkoop op werven, van werkmaterialen van zogezegd bekende merken. In werkelijkheid kochten de slachtoffers materialen van mindere kwaliteit aan woekerprijzen”, aldus Deburchgraeve.

Gevangenis

De 76-jarige grootvader verblijft nu in de gevangenis van Brugge, voor de uitvoering van 12 maanden celstraf die hij in Oost-Vlaanderen opliep. Hij werd al een tijdje gezocht en komt ook in andere dossiers in aanmerking. Zijn 50-jarige zoon stond geseind in vijf oplichtingsdossiers om verhoord te worden, in het arrondissement parket Halle-Vilvoorde. De man mocht evenwel beschikken en moet zich op later tijdstip aanbieden. (BB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.