Lokale politie Damme/Knokke-Heist lanceert een online campagne tegen cybercriminaliteit: “We willen jongeren waarschuwen voor de gevaren!”

Korpschef Steven Desmet, burgemeester De Groote, Nanou, mama Isabelle en hoofdinspecteur Nico Claeys. © (Foto DM)
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De lokale politie Damme/Knokke-Heist neemt verder de handschoen op tegen cybercriminelen. Het politieteam lanceert daarvoor de gloednieuwe campagne DKH Safe Cybercrime. Om jongeren en hun ouders nog bewuster te maken voor online gevaren. De Damse influencer Nanou Philips (14), beter bekend als het fluistermeisje of Nanou ASMR, en haar mama Isabelle Decramer (45) zijn de gezichten van het initiatief.

“Geldezels of phishing: het zijn termen die de laatste jaren meer en meer opduiken in het kader van cybercriminaliteit. Om jongeren net voor de start van het nieuwe schooljaar te waarschuwen voor de uitdagingen en gevaren van de virtuele wereld en sociale media, start de lokale politie Damme/Knokke-Heist de campagne DKH Safe Cybercrime. Het gezicht van die online campagne wordt Youtube-influencer Nanou Philips (14) uit Damme, bekend als het fluistermeisje”, aldus korpschef Steve Desmet.

“Ik sta 100 procent achter deze campagne”, licht Nanou toe. “Als jonge influencer met een eigen YouTube-kanaal breng ik veel tijd online door. Gelukkig trapte ik zelf nog nooit in de val van een cybercrimineel, maar ik wil ook andere jongeren waarschuwen voor de gevaren. Ik ben blij dat ik deze boodschap via mijn YouTube-kanaal kan delen en de campagne kan ondersteunen.” Mama Isabelle vult verder aan: “Ik vind het belangrijk als mama om niet alleen mijn eigen kinderen te beschermen. Ik zet dan ook graag mijn schouder onder dit initiatief zodat ik iets kan doen voor alle kinderen en deze boodschap kan delen met hun ouders en grootouders.”

“De lokale politie zal de komende jaren onder de overkoepelende naam DKH Safe verschillende initiatieven over uiteenlopende veiligheidsonderwerpen lanceren. DKH Safe is een initiatief van het recent opgerichte Educatieteam van de lokale politie. Dat team is het eerste politionele aanspreekpunt voor de Damse en Knokke-Heistse scholen, jeugdbewegingen en organisaties die met kinderen en jongeren werken.

De campagne DKH Safe Cybercrime loopt via de socialemediakanalen van de lokale politie, maar het Educatieteam trekt ook naar de scholen. Het team voorziet een lespakket voor leerlingen van zowel het lager (vanaf het vierde leerjaar) als het secundair onderwijs en werkt hiervoor samen met Child Focus en de dienst Preventie en Veiligheid van de gemeente Knokke-Heist. In de lessen leren de kinderen hoe ze veilig op het internet en de sociale media kunnen vertoeven. Ook de ouders worden betrokken bij het DKH Safe-verhaal.

Werd je het slachtoffer van oplichting? Maak een afspraak via www.politie.be/5446 en doe aangifte bij de lokale politie. Je kan ook terecht bij de FOD Economie via meldpunt.belgie.be/meldpunt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.