https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse politie waarschuwt voor oplichters die proberen ‘filmgeld’ te wisselen voor echte briefjes

Wie goed kijkt, ziet dat een opschrift op de briefjes aangeeft dat ze niet echt zijn.© PZ Vlas
Wie goed kijkt, ziet dat een opschrift op de briefjes aangeeft dat ze niet echt zijn.© PZ Vlas
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De daders stoppen voorbijgangers in Kortrijk centrum met de vraag of ze een briefje van 20 of 50 euro kunnen wisselen voor kleinere biljetten. Op het eerste zicht lijkt het geld dat ze aanbieden echt, maar het gaat om ‘filmgeld’ en dat is geen geldig betaalmiddel.

De oplichting verloopt volgens de politie als volgt: Enkele jongens stappen op nietsvermoedende, vaak oudere voorbijgangers af en vragen of zij een biljet van 20 of 50 euro kunnen omwisselen, bijvoorbeeld in briefjes van 10 of 5 euro.

Eens het slachtoffer toezegt om te wisselen, krijgt hij een verfrommeld briefje van 20 of 50 euro in zijn handen. Het gaat om een vals briefje, maar op het eerste zicht lijkt het sterk op een echt exemplaar. Wanneer je het biljet echter even goed bekijkt en erover wrijft, zijn er een aantal duidelijke verschillen.

Niet legaal

Zo staat op het vals biljet staat duidelijk te lezen: ‘This is not legal. It is to be used for motion props’. Vrij vertaalt: “Dit is niet legaal, het mag enkel gebruikt worden als attribuut in een film”. Op de plaats waar normaal gezien de handtekening van de gouverneur van de Europese Centrale Bank staat, staat op het vals biljet ‘MovieMoney’ ofwel ‘filmgeld’.

In een echt biljet zit er bovendien reliëf en in het vals biljet niet. Daarom wordt het biljet vaak met haarlak bespoten, om zo meer reliëf te creëren. In een echt biljet ten slotte moet het reflectie-hologram bewegen, in een vals is dat niet het geval

Filmgeld

Het vals geld werd oorspronkelijk gebruikt in films, vandaar de term ‘MovieMoney’. Maar dit vals geld kan nu ook gemakkelijk online besteld worden en is dus vlot verkrijgbaar.

De slachtoffers hebben pas een paar straten verder door dat ze opgelicht zijn, of pas wanneer bijvoorbeeld de bakker hen erop wijst dat ze betalen met een vals briefje.

Bel 1701

“In het centrum van Kortrijk werden al enkele mensen het slachtoffer van deze oplichters. Vandaar dat de PZ Vlas iedereen oproept om extra alert te zijn wanneer je wordt aangesproken door iemand die geld wil wisselen. Ben je slachtoffer of zie je zo’n verdachte handelingen, aarzel niet en bel 1701”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier.

Dit ‘MovieMoney’ is geen typisch Belgisch verschijnsel maar wordt in verschillende Europese landen ‘gebruikt’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.