Koppelbaas krijgt twaalf maanden cel en monsterboete voor zwartwerk in Harelbeekse plantenkwekerij

© Pixabay
Redactie KW

Een 26-jarige man uit Sprimont bij Luik heeft voor de Brugse strafrechtbank twaalf maanden effectieve celstraf en 177.600 euro geldboete, drie vierden met uitstel, gekregen voor zwartwerk. Als koppelbaas stelde Hamza P. een Harelbeekse plantenkwekerij in staat om de regels rond seizoensarbeid massaal te omzeilen.

Op 27 april 2018 voerde de sociale inspectie een controle uit op een plantenkwekerij in Harelbeke. Nazicht van de prikklok bracht grootschalig zwartwerk aan het licht. In totaal 38 Roemeense seizoensarbeiders waren volgens het gerecht niet correct aangegeven bij de sociale zekerheid. Ze hadden ook veel te weinig loon ontvangen.

Volgens arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere maakte het bedrijf gebruik van koppelbaas Hamza P. uit Luik om de regels rond seizoensarbeid te omzeilen. Seizoensarbeiders mogen per seizoen 65 dagen tegen een lager RSZ-tarief werken, maar als ze langer werken, moeten ze vast in dienst worden genomen. “Zodra de 65 dagen verstreken waren, werd het personeel overgenomen door de firma van de beklaagde”, verduidelijkte De Ketelaere. “Hij liet hen vervolgens in onderaanneming in Harelbeke werken en factureerde hiervoor 16 euro per uur. Daarvan betaalde hij 10 euro in het zwart uit aan de seizoensarbeiders.”

Spookfirma

Op het adres van de firma van Hamza P. in het Luikse Awans bevond zich enkel een brievenbus. “Een spookfirma dus. Dergelijke constructies leiden tot het failliet van ons sociaal welvaartssysteem”, aldus nog De Ketelaere. Het tuinbouwbedrijf zelf werd niet vervolgd omdat dit intussen 104.000 euro aan achterstallige lonen en 86.000 euro aan sociale bijdragen terugbetaalde. Het betaalde ook een boete van 57.000 euro.

De rechtbank achtte de feiten ten aanzien van één arbeider niet bewezen en sprak de Luikenaar hiervoor vrij. De man kwam niet opdagen voor zijn proces. (AFr)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier