Johan Vande Lanotte analyseert problemen rond El Kaouakibi en Let’s Go Urban: “Geen sprake van persoonlijke verrijking”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Vlaams Parlementslid Shihame El Kaouakibi (Open VLD) heeft zich maandagmiddag op een persconferentie verdedigd tegen de beschuldigingen omtrent haar vzw Let’s Go Urban. Opvallend: ze kreeg daarbij het gezelschap van advocaat, oud-minister en voormalig burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte. Die laatste stelde een rapport op waarin duidelijk wordt gemaakt dat ‘er geen sprake is van persoonlijke verrijking of het verkeerd aanwenden van subsidies’.

Shihame El Kaouakibi, Vlaams Parlementslid voor Open VLD maar nu tijdelijk op non-actief, gaf maandagmiddag uitgebreid tekst en uitleg over de situatie bij haar vzw Let’s Go Urban, een succesvol jongerenproject in Antwerpen. El Kaouakibi ligt al langer onder vuur en wordt beschuldigd van ‘financiële malversaties’ en zelfs fraude bij de vzw. Het waren enkele oud-bestuurders die begin februari met die vrees naar buiten stapten. Zo zou er volgens hen onder meer sprake zij van oneigenlijk gebruik van subsidies die Let’s Go Urban van de stad Antwerpen kreeg. Ook Vlaanderen onderzoekt of er coronapremies onterecht werden verkregen.

Op de persconferentie maandagmiddag benadrukte het Vlaams Parlementslid dat er ‘nooit, op geen enkel moment persoonlijke verrijking is geweest met de middelen van de vzw’. “En er is ook geen sprake van misbruik van overheidsmiddelen. Ik heb Let’s Go Urban opgericht vanuit idealisme. We hebben jongeren uit alle lagen van de maatschappij samengebracht”, stelde Shihame El Kaouakibi. “Het is een grote organisatie geworden, en zo’n grote organisatie krijgt te maken met groeipijnen. Ik heb die groeipijnen absoluut onderschat.”

‘Slordigheden’

Opvallende aanwezige aan de zijde van Shihame El Kaouakibi: Johan Vande Lanotte, oud-politicus voor SP.A en vandaag opnieuw advocaat bij het bureau van Walter Van Steenbrugge. Hij treedt niet op als advocaat van El Kaouakibi, maar maakte wel onafhankelijk een analyse over de financiële stromen en constructies die binnen de vzw werden opgezet. Vande Lanotte bevestigde de stellingen van het Open VLD-parlementslid in zijn exposé over het rapport dat hij samen met zijn team maakte.

“We hebben geen enkel element gevonden om te zeggen dat er sprake is van persoonlijke verrijking”, stelde hij nadrukkelijk. Wel zijn bepaalde financiële bewegingen ‘ingewikkeld’ te noemen, maar die bestempelt Johan Vande Lanotte als ‘conform’. “De wet op de overheidsopdrachten is gerespecteerd, dat kan ik met de hand op het hart zeggen. Sommige zaken hadden wel beter gecommuniceerd moeten worden aan de Raad van Bestuur. En er zijn ook ‘fouten’ en ‘slordigheden’ opgedoken in de boekhouding.”

Vande Lanotte was tot slot ook hard voor de externe audit die bij Let’s Go Urban werd gedaan. “Daarin zijn zware fouten gebeurd”, oordeelde de oud-burgemeester van Oostende. Shihame El Kaouakibi had Johan Vande Lanotte gevraagd een dergelijke doorlichting te doen én betaalt hem daar ook voor.

Na de uitvoerige uitleg van de advocaat nam Shihame El Kaouakibi opnieuw zelf het woord. “Had ik dingen anders kunnen doen? Ja. Maar ik heb op geen enkel moment onrechtmatig gebruik gemaakt van belastinggeld en ik heb op geen enkel moment mezelf persoonlijk verrijkt. Ik kan mezelf recht in de spiegel kijken. Ik sta recht in mijn schoenen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten