Izegemse transporteur van diepvriesgroenten riskeert twee jaar cel en monsterboete voor uitbuiting van truckers

Redactie KW

De zaakvoerder van een Izegems transportbedrijf riskeert in de Brugse rechtbank twee jaar cel en een monsterboete voor sociale dumping en mensenhandel. Volgens het gerecht betaalde David L. (47) in totaal elf truckers een te laag loon en liet hij ze overnachten in erbarmelijke omstandigheden. “Ze sliepen in een stalling en een loods waar koelmotoren een hels kabaal maakten”.

Het onderzoek naar het bedrijf, dat diepgevroren groenten, fruit en vlees transporteert over heel West-Europa, ging van start naar aanleiding van enkele wegcontroles. Het gerecht vermoedde dat de gecontroleerde truckers een te laag loon kregen van zaakvoerder David L., waarna er op 22 april 2018 een huiszoeking plaatsvond in het bedrijf. “De chauffeurs werkten niet rechtstreeks voor de Izegemse vennootschap van de zaakvoerder, maar voor vier firma’s in Bulgarije, Roemenië en Polen”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “In de praktijk stonden ze wel rechtstreeks onder het gezag van de beklaagde. Alle instructies kwamen vanuit Izegem. De Bulgaarse firma was trouwens niet meer dan een postbusvennootschap.”

In totaal elf Roemeense, Poolse en Bulgaarse truckers kregen volgens Lorré een te laag loon naar Belgische normen. Zo verklaarde een Roemeense trucker dat hij zo‘n 450 euro per maand kreeg, los van een onkostenvergoeding. Volgens Lorré was er sprake van uitbuitingspraktijken. “De meeste chauffeurs sliepen tijdens het weekend in hun cabine op de bedrijfssite in Izegem”, stelde hij. “Ze konden ook terecht in een stalling, die voor de helft met stro was gevuld, en een loods waar koelmotoren en compressoren voor een hels kabaal zorgden. De aftandse keuken was bijzonder vuil. Dit kunnen we niet dulden.”

Naast twee jaar cel en een geldboete van 66.000 euro voor L. vroeg de arbeidsauditeur voor zijn bedrijf en de vier Oost-Europese vennootschappen een totale geldboete van bijna een miljoen euro. Daarnaast vorderde hij ook de verbeurdverklaring van negen trekkers en net geen 250.000 euro winsten. De verdediging ging voor de vrijspraak en benadrukte dat van mensenhandel absoluut geen sprake was. “Ik heb mijn mensen altijd goed behandeld”, verklaarde David L.

Een slachtoffer vorderde als burgerlijke partij 35.000 euro achterstallig loon en 10.000 euro morele schadevergoeding. De uitspraak volgt op 17 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier