Izegemse transporteur van diepvriesgroenten krijgt twaalf maanden cel voor sociale dumping

Redactie KW

De zaakvoerder van een Izegems transportbedrijf heeft in de Brugse rechtbank twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen voor sociale dumping. De rechter legde David L. (47) en vijf vennootschappen ook een totale geldboete op van 46.800 euro, de helft met uitstel, en verklaarde ruim 240.000 euro en negen trekkers verbeurd. Voor mensenhandel werd L. vrijgesproken.

Het onderzoek naar het bedrijf, dat diepgevroren groenten, fruit en vlees transporteert over heel West-Europa, ging van start naar aanleiding van wegcontroles. Enkele gecontroleerde truckers kregen een te laag loon van zaakvoerder David L., waarna er op 22 april 2018 een huiszoeking plaatsvond in het bedrijf.

“De chauffeurs werkten niet rechtstreeks voor de Izegemse vennootschap van de zaakvoerder, maar voor vier firma’s in Bulgarije, Roemenië en Polen”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “In de praktijk deelde L. de lakens uit en kwamen alle instructies vanuit Izegem. De Bulgaarse firma was trouwens niet meer dan een postbusvennootschap.”

In totaal elf Roemeense, Poolse en Bulgaarse truckers kregen volgens Lorré een te laag loon naar Belgische normen. Zo verklaarde een Roemeense trucker dat hij zo’n 450 euro per maand kreeg, los van een onkostenvergoeding. L. stond ook terecht voor uitbuitingspraktijken. “De meeste chauffeurs sliepen tijdens het weekend in hun cabine op de bedrijfssite in Izegem”, stelde Lorré. “Ze konden ook terecht in een stalling, die voor de helft met stro was gevuld, en een loods waar koelmotoren en compressoren voor een hels kabaal zorgden.”

Naast twee jaar cel en een geldboete van 66.000 euro voor L. vroeg de arbeidsauditeur voor zijn bedrijf en de vier Oost-Europese vennootschappen een totale geldboete van bijna een miljoen euro. Daarnaast vorderde hij ook de verbeurdverklaring van negen trekkers en net geen 250.000 euro winsten. De verdediging ging voor de vrijspraak en benadrukte dat van mensenhandel absoluut geen sprake was. “Ik heb mijn mensen altijd goed behandeld”, verklaarde David L.

De rechter achtte de sociale dumping bewezen, maar voor mensenhandel werd David L. vrijgesproken. De rechter beaamde dat de lonen te laag en de accommodaties ondermaats waren. Maar voor echte uitbuitingspraktijken zag hij onvoldoende bewijs. Hij merkte daarbij op dat de truckers in de praktijk bijna altijd in hun stuurcabine sliepen. Aan een trucker die zich burgerlijke partij stelde in de zaak moet L. 35.500 euro achterstallig loon terugbetalen. Daarnaast moet hij ook nog een morele schadevergoeding van 500 euro betalen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier