Iraniër tekent verzet aan tegen twaalf jaar cel voor mensensmokkel met bootjes

Een 38-jarige Iraniër heeft verzet aangetekend tegen zijn veroordeling tot twaalf jaar gevangenisstraf als vermeend kopstuk van een mensensmokkelorganisatie. Moshtaba S. liet in juni 2021 verstek gaan in de Brugse correctionele rechtbank, maar werd ondertussen opgepakt in Athene. Zijn nieuwe proces werd uitgesteld naar 7 september.

De bal ging aan het rollen toen de politiezone Westkust op 2 mei 2020 een Duits voertuig controleerde in Koksijde. In de wagen werden een opblaasbare boot, een buitenboordmotor, elf zwemvesten, roeispanen en jerrycans met benzine aangetroffen. De Iraanse inzittenden werden veroordeeld voor mensensmokkel, maar waren volgens het parket slechts kleinere schakels binnen een criminele organisatie.

Na onderzoek konden de speurders een bende in kaart brengen die op grote schaal transmigranten in kleine bootjes via de Noordzee naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde. Ongeveer een jaar lang brachten ze boten, motoren en ander nautisch materiaal vanuit Duitsland naar Noord-Frankrijk. Alle bendeleden hadden ook een welbepaalde taak, zoals de aankopen financieren of routes zonder politiecontroles zoeken.

Drie verdachten, onder wie een kopstuk, werden in oktober 2020 in Duitsland gearresteerd en aan ons land overgeleverd. Twee andere vermoedelijke spilfiguren bleven voortvluchtig. Op 23 juni 2021 werden de drie kopstukken door de Brugse strafrechter veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en 240.000 euro boete.

Eén van de voortvluchtige spilfiguren liep uiteindelijk begin april 2022 tegen de lamp op de luchthaven van Athene. Moshtaba S. werd door het team mensensmokkel van de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) opgehaald in Griekenland en overgebracht naar een Belgische gevangenis. Vanuit de gevangenis tekende de Iraniër verzet aan tegen zijn verstekveroordeling.

Het nieuwe proces tegen Moshtaba S. werd maandagochtend ingeleid en uitgesteld naar de zitting van woensdag 7 september. De beklaagde zal binnenkort in principe ook nog verhoord worden door de politie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.