https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Goochelende oplichters met blanco briefjes en vloeistof veroordeeld

Redactie KW

Twee oplichters die een slachtoffer voor 100.000 euro lichter maakten via een nogal fantasierijke techniek met blanco bankbiljetten en een chemisch proces, zijn veroordeeld door de Veurnse strafrechter. De een kreeg 18 maanden cel effectief en moet 100.000 euro terugbetalen, de ander komt weg met 100 uur werkstraf. Ze lieten het slachtoffer geloven dat hij voortaan zelf geld zou kunnen maken, maar hij moest er ook veel voor betalen.

De daders kozen het bejaarde slachtoffer eruit toen die zijn horecazaak in De Panne, in het voorjaar van 2020, te koop zette op een immowebsite. De oplichters deden zich voor als erg geïnteresseerde kopers en lieten, na vertrouwen te wekken, weten dat ze zelf geld konden maken. Ze hadden witte briefjes ter grootte van die van 50 euro mee. Wie zo’n briefje tegen het licht houdt, ziet de contouren van wat op een echt biljet van 50 euro staat. Ze besprenkelden de briefjes met een soort ‘magische’ vloeistof en het leek alsof het procedé écht werkte. De briefjes waren niet meer te onderscheiden van echte exemplaren. In werkelijkheid waren ze met de nodige goocheltrucs omgewisseld.

Volleerd chemicus ingeroepen

Hoe dan ook: het slachtoffer was goedgelovig en betaalde 100.000 euro, want zo konden ze hem genoeg blanco briefjes en speciale vloeistof aanleveren om 200.000 euro te kunnen maken. Het procedé werkte echter niet bij een eerste afspraak, maar er was al lang betaald. Het slachtoffer besefte dat hij opgelicht was en deed aangifte. De oplichters forceerden een tweede afspraak en wilden nog eens 36.000 euro, om een volleerd chemicus in te roepen. Die werd uiteindelijk in de boeien geslagen bij aankomst. Hij krijgt 100 uur werkstraf.

100.000 euro al lang naar buitenland

De man, een 40-jarige Kameroener uit Molenbeek, werd volgens het vonnis van de rechtbank enkel in laatste instantie ingeschakeld door de andere beklaagde, om zich als chemicus voor te doen. Hij werd vrijgesproken voor oplichting, wel veroordeeld voor poging tot oplichting. De andere beklaagde dan, een 57-jarige Kameroener uit Bergen, nam de 100.000 euro in ontvangst bij de eerste afspraak. Hij is nu tot 18 maanden cel en 1.600 euro boete veroordeeld. Hij moet ook de 100.000 euro, die echter al naar het buitenland is versluisd, terugbetalen. Hij hield vol dat hij enkel een tussenpersoon was, slechts een tiende ervan mocht houden en eraan meewerkte uit financiële noodzaak. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.