Goochelende oplichters maken bejaarde 100.000 euro lichter

Redactie KW

Ze lieten het bejaarde slachtoffer geloven dat ze dé truc hadden gevonden om cash geld te maken: met blanco bankbiljetten en een chemisch proces. Voorzien van de nodige goocheltrucs, slaagden ze erin om hem 100.000 euro te laten betalen.

Zo zou het slachtoffer het procedé zelf kunnen uitvoeren en zijn geldsom verdubbelen. Tot niemands verbazing, behalve het slachtoffer dan, bleek de truc niet te werken. Het parket heeft nu twee Kameroeners uit Brussel en Bergen voor de rechtbank gesleept en eist 18 maanden cel.

De daders kozen het slachtoffer eruit toen die wegens zijn pensioen zijn horecazaak in De Panne te koop zette op een immowebsite, in het voorjaar van 2020. De oplichters, woonachtig in Molenbeek en Bergen, deden zich voor als erg geïnteresseerde kopers en slaagden erin vertrouwen te wekken. Ze hadden zelfs al contact gehad met de notaris in verband met het verlijden van de akte. Tijdens een afspraak met de man, in mei, lieten ze vallen dat ze een manier hadden gevonden om zelf geld te maken. Ze hadden witte briefjes, ter grootte van die van vijftig euro, mee. Wie zo’n briefje tegen het licht houdt, ziet de contouren van wat op een echt biljet van vijftig euro staat. Ze hadden ook een soort chemische vloeistof bij en besprenkelden de briefjes ermee.

Chemisch proces lijkt schijnbaar te werken

Het leek alsof het procedé écht werkte, want de briefjes waren plots niet meer te onderscheiden van echte exemplaren van vijftig euro. In werkelijkheid hadden de oplichters de nodige goocheltrucs bovengehaald om de blanco biljetten met chemisch product om te wisselen in echte briefjes. Hoe dan ook, het slachtoffer was ondersteboven van de werkwijze en het resultaat. Hij besloot meteen 100.000 euro ter beschikking te stellen. Met dat bedrag zou hij genoeg blanco biljetten en vloeistof krijgen om zijn bedrag te verdubbelen tot 200.000 euro.

Probleem: zwarte briefjes

Op de dag van de waarheid, september 2020, sprak een van de oplichters ook daadwerkelijk af met het slachtoffer in zijn woning in Adinkerke. Zijn 100.000 euro cash, afgehaald bij de bank, was al lang betaald. Tijdens het uitvoeren van het chemisch proces kleurden de briefjes echter zwart. De oplichter veinsde dat er een probleem was opgetreden en er een echte chemicus nodig was, waarvoor ze zouden zorgen. Maar de oplichters lieten de bejaarde man maar niet los en eisten echter nog eens 36.000 euro om die chemicus effectief te laten komen. Intussen had het slachtoffer eindelijk onraad geroken en deed hij aangifte bij de politie. De zaak ging in onderzoek. De oplichters vielen echter moeilijk te traceren aan de hand van hun telefoongegevens.

Nieuwe afspraak met nóg aanwezigen

Intussen kreeg de Adinkerkenaar nog steeds telefoons van de oplichters, die hem probeerden te overtuigen om die 36.000 euro te laten betalen voor die nieuwe poging. Hij wees de telefoons telkens af, tot hij eind januari dit jaar er dan toch instemde. Er zou opnieuw iemand tot bij hem thuis komen. Ook op de afspraak dit keer: de politie. Een 40-jarige Kameroener uit Sint-Jans Molenbeek dook op en werd in de boeien geslagen, aangehouden en verhoord. Hij legde ook bekentenissen af en gaf de naam van zijn kompaan vrij: een 57-jarige Kameroener uit Bergen. Ook hij werd aangehouden.

Niet enige feit

Het parket bracht de zaak voor de correctionele rechtbank van Veurne en eiste 18 maanden celstraf effectief, wegens ernstige feiten van oplichting en poging tot oplichting. Ze hadden namelijk ook geprobeerd bij een man uit Middelkerke, maar die trapte er niet in. Op het proces dinsdagmiddag gaven beiden hun betrokkenheid toe, maar toch minimaliseerden ze hun aandeel. “Mijn cliënt werd enkel gevraagd om zich voor te doen als chemicus. Hij deed dit uit financiële noodzaak want het water stond hem aan de lippen door de coronacrisis. Hij wou zijn gezin onderhouden en heeft daar een misstap begaan”, pleitte de advocate van de 40-jarige Kameroener, die inmiddels voorwaardelijk vrij is.

“Zelf geschrokken van bedrag”

“Hij schrok zelf toen hij achteraf hoorde dat die man voor 100.000 euro was opgelicht. Hij heeft dat bedrag zelf nooit in handen gehad en wist zelfs niet dat er al betaald was. Bovendien zou hij amper een habbekrats krijgen van zijn opdrachtgever”, aldus de raadsvrouw. Ze vroeg een straf met uitstel en voorwaarden. Voorts eiste ze om de schadeclaim van het slachtoffer af te wijzen, gezien haar cliënt enkel later werd opgeroepen als chemicus en zogezegd niet van die 100.000 euro af wist.

Zieke moeder in Kameroen

Ook de verdediging van de 50-jarige Kameroener stelde dat zijn cliënt een zogenoemde ‘kleine garnaal’ was. “Mijn cliënt werd gecontacteerd door ene Marcel, die wist dat zijn moeder zwaar ziek was. Er werd 10.000 euro aangeboden om mee te werken aan een oplichtingstechniek. Hij ging erop in, want zo kon hij de ziekenhuisfactuur voor zijn zieke moeder in Kameroen financieren. Uiteraard zijn dit ernstige feiten en willen we dit niet minimaliseren”, klonk het pleidooi. “Mijn cliënt is die 100.000 euro cash gaan ophalen, dat klopt. Hij heeft de overige 90.000 euro aan een tussenpersoon overhandigd, een of andere Isidoor, die het dan doorgaf aan Marcel”, klonk het pleidooi. Er werd gevraagd om de celstraf met een gewoon uitstel uit te spreken.

Dubieuze geldtransfers

Het openbaar ministerie geloofde echter weinig van die uitleg. Over ene Isidoor en Marcel werd niets gevonden tijdens het onderzoek. Bankonderzoek bij de beklaagden legde dubieuze geldtransfers naar het buitenland bloot, als ook tal van geopende bankrekeningen die na korte tijd weer worden opgedoekt. De burgerlijke partij ten slotte, kon amper iets van de pleidooien begrijpen wegens gehoorproblemen. Hij liet zich niet bijstaan door een advocaat. “Ik wil gewoon mijn 100.000 euro terug”, was zijn erg beknopt pleidooi. Maar of hij zijn geld ooit terug zal zien, is maar de vraag. Het geld zit al lang in het buitenland en beide beklaagden, die hoogstwaarschijnlijk tot de terugbetaling veroordeeld zullen worden, doen beroep op een uitkering of leefloon. Vonnis 22 juni. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier