https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gepensioneerde vinkenier riskeert fikse boete voor illegale vinkenvangst

Redactie KW

Lokaas, vangnetten, gevangen vinken, gemanipuleerde pootringen, zelfs vogels in de diepvries. Dat troffen inspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos in november 2018 bij een 65-jarige vinkenier uit Menen. Een boete van maar liefst 12.000 euro hangt hem voor de rechtbank van Kortrijk boven het hoofd. “Ik bescherm de natuur beter dan vele anderen”, klonk het boos.

De illegale vogelvangst kwam aan het licht bij een controle van de inspecteurs bij Luc C. in Menen. Behalve de spullen voor illegale vogelvangst vonden ze ook nota’s die op verkoop van vinken en fraude wezen. Bij een hercontrole bleek hij zijn lesje nog altijd niet geleerd te hebben. Nog altijd stonden lokkooien in de tuin en waren 14 vinken aanwezig. “Nooit heb ik een vink verkocht”, verdedigde de man zich fors. “Zo’n boete is niet meer normaal. Een mens doet beter iemand dood dan een vogel te vangen blijkbaar.”

Al in 2013 werd C. op de vingers getikt omdat hij zich niet aan regels hield. “Hij heeft geen respect voor de regels van de natuurbescherming”, vond de openbare aanklager. Luc C. reageerde lacherig. “Ik plant zelfs bloemen voor de vlinders in mijn tuin. Niemand doet beter zijn best om de natuur te beschermen dan ik.” Het gerecht wil 2.700 euro vermeende opbrengsten uit de verkoop van vogels ook verbeurd verklaard zien. Vonnis op 20 september. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.