https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gepensioneerde notaris riskeert drie jaar cel voor geknoei met testamenten

Redactie KW

Een gepensioneerde notaris vraagt in beroep de vrijspraak voor geknoei met zeventien testamenten. De procureur-generaal vorderde drie jaar cel. “Hij heeft geen lessen getrokken uit het verleden, dus is het boeken toe!”

Het onderzoek naar gepensioneerd notaris P.D.M. (72) uit Oostende ging in 2012 van start nadat een voormalig medewerker van het kantoor naar het gerecht was gestapt. Bij het verlijden van een testament moeten altijd twee getuigen of een andere notaris aanwezig zijn, maar volgens de klokkenluider lapte P.D.M. die verplichting aan zijn laars. Van elf testamenten gaf de notaris toe dat ze pas later door de getuigen getekend werden.

”Maar van bedrieglijk opzet was geen sprake”, aldus zijn advocaat. “Hij heeft nooit iemand benadeeld. Het ging om formele onjuistheden die werden uitvergroot. Hij is al genoeg gestraft. Hij is intussen ook al in pensioen.” Het parket besloot P.D.M. te vervolgen voor schriftvervalsing bij de opmaak van 42 wilsbeschikkingen. Voor een groot deel werd hij vrijgesproken op grond van twijfel. Toch werd hij in eerste aanleg veroordeeld voor geknoei bij 17 testamenten.

De rechter oordeelde dat die vervalsingen in zeventien gevallen bewezen waren. Voor de overige tenlasteleggingen werd P.D.M. vrijgesproken op basis van twijfel. Hij kreeg drie jaar cel, waarvan twee met uitstel en een boete van 6.000 euro. De procureur-generaal vraagt in beroep drie jaar.

“Dit is de essentie van het beroep verkrachten en dit straalt af op de beroepsgroep! Ik heb plaatsvervangende schaamte!” P.D.M. werd in het verleden al eens veroordeeld voor belangenvermenging. “Hij heeft geen lessen getrokken uit het verleden, dus wat mij betreft is het dan boeken toe!” Hij vroeg dan ook een stevig signaal. Uitspraak op 3 november. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.