‘Geldezel’ riskeert 2 jaar cel voor vriendschapsfraude op Whatsapp: “Plaag van de maatschappij”

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 32-jarige man uit Antwerpen riskeert twee jaar effectieve celstraf wegens oplichting via vriendschapsfraude op Whatsapp. Een man uit Koksijde schreef zo 2.489 euro over, aan zijn dochter dacht hij. Ofwel pleegde beklaagde Douglas D. de fraude zelf, ofwel stelde hij als ‘geldezel’ zijn rekening ter beschikking van criminelen. “Dergelijke praktijken zijn nu de plaag van de maatschappij”, sprak de procureur.

Op 19 augustus vorig jaar kreeg slachtoffer D. via Whatsapp een bericht van een onbekend nummer. “Dag papa, met dochter K. Ik ben mijn telefoon kwijtgeraakt hier op reis in Spanje en stuur met een ander nummer. Kan je geld overmaken op dit rekeningnummer om me uit de nood te helpen?” D. ging er nietsvermoedend op in omdat de naam van zijn dochter klopte en ze effectief op reis was in Spanje. Hij schreef 2.489 euro over naar een Belgisch rekeningnummer.

Parket overspoeld

“Pas later had de man door dat hij opgelicht werd door iemand die zich op Whatsapp voordoet als familie”, sprak de procureur. “Dergelijke oplichting zijn werkelijk de plaag van de maatschappij tegenwoordig. Alle parketten in ons land worden overspoeld met zulke feiten. Dat geld werd in Antwerpen dezelfde dag nog allemaal afgehaald. Op het rekeningnummer van Douglas D. stond nadien amper 2 euro. Ofwel pleegde hij de oplichting zelf, ofwel fungeerde hij als ‘money mule of geldezel’ door bewust zijn rekeningnummer ter beschikking te stellen van criminelen. Het wordt tijd dat een Belgische rechtbank hier een krachtig signaal aan geeft. Ik vraag twee jaar effectieve cel en 800 euro boete.”

Bankkaart verloren op feestje

De advocaat van Douglas D. vraagt de vrijspraak. “Het is simpel: hij kan dat niet gedaan hebben. Hij is daar zowel financieel als mentaal niet toe in staat. Zijn verstandelijke vermogens zijn te beperkt om dit te doen. Hij is zelf het slachtoffer van criminelen want hij verloor zijn bankkaart op een feestje, maar merkte dat niet op omdat hij zo dronken was. Pas later liet hij zijn rekeningnummer blokkeren bij CardStop. Er is ook nooit onderzocht geweest via camerabeelden wie het geld uiteindelijk afhaalde in winkels zoals Lidl en Albert Heijn.”

Volgens de procureur is die uitleg echter al te makkelijk en legt de verdediging nul bewijzen voor, zoals de aangifte bij CardStop. Vonnis op 5 augustus. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier