https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fraudeur op Whatsapp die zich als dochter voordoet en man uit Koksijde geld aftroggelt krijgt 10 maanden cel

© (Foto JH)
Redactie KW

“Vriendschapsfraude via Whatsapp is nu echt de plaag van de maatschappij. Parketten overal worden overspoeld met dergelijke feiten. Ik eis een krachtig signaal”. De procureur in Veurne kreeg wat hij wou: een Antwerpse fraudeur die een Koksijdenaar 2.489 euro aftroggelde kreeg 10 maanden met uitstel.

O

Op 19 augustus vorig jaar kreeg slachtoffer D. via Whatsapp een bericht van een onbekend nummer. “Dag papa, met dochter K. Ik ben mijn telefoon kwijtgeraakt hier op reis in Spanje en stuur met een ander nummer. Kan je geld overmaken op dit rekeningnummer om me uit de nood te helpen?” D. ging er nietsvermoedend op in omdat de naam van zijn dochter klopte en ze effectief op reis was in Spanje. Hij schreef 2.489 euro over naar een Belgisch rekeningnummer. “Pas later had de man door dat hij opgelicht werd door iemand die zich op Whatsapp voordoet als familie”, sprak de procureur. “Dergelijke oplichting zijn werkelijk de plaag van de maatschappij tegenwoordig. Alle parketten in ons land worden overspoeld met zo’n feiten. Dat geld werd in Antwerpen dezelfde dag nog allemaal afgehaald. Op het rekeningnummer van Douglas D. stond nadien amper 2 euro. Ofwel pleegde hij de oplichting zelf, ofwel fungeerde hij als ‘money mule of geldezel’ door bewust zijn rekeningnummer ter beschikking te stellen van criminelen. Het wordt tijd dat een Belgische rechtbank hier een krachtig signaal aan geeft.” De procureur had 2 jaar cel en een fikse geldboete geëist. De rechter veroordeelde Douglas D. uiteindelijk tot 10 maanden cel en 800 euro met uitstel onder voorwaarden.

Bankkaart verloren op feestje

De advocaat van Douglas D. vraagt de vrijspraak. “Het is simpel: hij kan dat niet gedaan hebben. Hij is daar zowel financieel als mentaal niet toe in staat. Zijn verstandelijke vermogens zijn te beperkt om dit te doen. Hij is zelf het slachtoffer van criminelen want hij verloor zijn bankkaart op een feestje maar merkte dat niet op omdat hij zo dronken was. Pas later liet hij zijn rekeningnummer blokkeren bij CardStop. Er is ook nooit onderzocht geweest via camerabeelden wie het geld uiteindelijk afhaalde in winkels zoals Lidl en Albert Heijn.” De verdediging legde daar evenwel geen bewijzen van voor. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.