https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eenzame man uit De Panne laat zich alweer oplichten via internet door exotische liefde

© (Foto JH)
Redactie KW

Voor de tweede keer in nog geen jaar tijd moest een 63-jarige man uit De Panne zich verantwoorden voor witwaspraktijken. Hij liet zichzelf alweer oplichten door een exotische internetliefde en liet zijn rekening gebruiken om 2.500 euro af te halen. “Mijn cliënt is dom geweest en naïef maar was verliefd”, zegt zijn advocaat.

De 63-jarige J.C. stond behoorlijk met het schaamrood op de wangen voor de strafrechter in Veurne. Het gezegde ‘een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’ lijkt hem op het lijf geschreven. In amper een jaar tijd moest hij zich tweemaal verantwoorden voor witwaspraktijken waarbij hij eigenlijk zelf opgelicht werd door een exotische liefde die hij leerde kennen via internet, maar nooit zelf ontmoette.

Prepaidkaarten

“Dit keer liet hij zich in juli vorig jaar overhalen door een vrouw die hij op sociale media leerde kennen om 2.500 euro op zijn rekening gestort te krijgen”, sprak de procureur. “De vrouw vertelde hem dat ze zelf geen geld kon afhalen in België. Hij kreeg de opdracht om met dat geld Neosurf prepaidkaarten te kopen en haar te bezorgen. Nadat hij dat diverse malen deed blokkeerde de bank zijn rekeningen omdat het dubieuze verrichtingen waren. Pas toen realiseerde J.C. zich dat hij eigenlijk zelf slachtoffer was en diende ook klacht in. Maar het komt er op neer dat hij zich op deze manier heeft schuldig gemaakt aan witwassen en daar werd hij al voor veroordeeld. Hij had beter moeten weten. Ik vraag 3 maanden cel en 800 euro.” Het slachtoffer, van wie de onbekende vrouw oorspronkelijk het geld stal en dat op rekening van J.C. stortte, vraagt aan hem 2.750 euro terug.

Enorm dom maar verliefd

In december vorig jaar kreeg J.C. nog een werkstraf van 100 uren voor gelijkaardige feiten. Toen schreef hij liefst 142.828 euro over van de rekening van een vriendin van hem naar een Ivoriaanse internetliefde die hem maanden om de vinger had gewonden. Dat geld stortte hij via Western Union door aan de zogezegde vrouw uit Ivoorkust die nooit meer van zich liet horen. “En toch liet je je alweer vangen, terwijl je toen al een grote kans kreeg. Hoe kan dat?” wilde de rechter weten. “Het is eigenlijk triest maar mijn cliënt is zelf telkens slachtoffer”, sprak zijn advocaat. “Hij is echt eenzaam en heeft geen vrienden of een vrouw. Hij leerde telkens iemand kennen op internet. Het gaat om vrouwen die maandenlang contact hadden met hem. Hij zag dat als een relatie maar eigenlijk ging het om oplichters die hem rond hun vinger wonden. Hij is enorm dom en naïef geweest maar was gewoon verliefd. In de vorige zaak moest hij zelfs zijn huis verkopen om het slachtoffer terug te betalen. In deze nieuwe zaak vinden we echter dat hem geen schuld treft omdat hij niet kon weten dat het gestolen geld was. We vragen de vrijspraak.” Vonnis op 12 november. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.