Drie vrouwen zorgen voor relatiebreuk van koppel na berichten met vals Facebookaccount: “Kinderachtig gedrag van volwassenen”

Redactie KW

Twee tweelingzussen (50) uit Middelkerke en een vriendin (48) uit Oostende moesten dinsdag plaatsnemen in de beklaagdenbank van de Veurnse rechtbank wegens belaging, valsheid in informatica, valse naamdracht en misbruik van elektronische communicatiemiddelen. Ze bestookten namelijk een liefdesrivale uit Diksmuide met een vals Facebookprofiel om overspel van haar partner te veinzen. Het kwam ook effectief tot een relatiebreuk. “Kinderachtig gedrag van volwassenen”, sprak de procureur.

Het onderzoek startte door een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter, ingediend door advocaat Thomas Bailleul, die optreedt voor het voormalige koppel. “Mijn cliënten hadden een relatie toen de vrouwelijke helft plots werd bestookt met berichten via Facebook Messenger. Ze ze ook tal van anonieme oproepen naar haar gsm. Iemand deed zich voor als de minnares van haar partner en uitte tal van beschuldigingen van overspel. Nadat de onderzoeksrechter een onderzoek vorderde, werd de constructie van deze drie dames blootgelegd. Uit het dossier blijkt dat er helemaal geen overspelige relatie was. Maar toch hebben de drie ervoor gezorgd dat mijn cliënten uit elkaar gingen. Ik vraag 1.500 euro schadevergoeding voor beiden. Dit heeft enorm gewogen op hen”, aldus Bailleul.

Kinderachtig gedrag van volwassenen

Het Openbaar Ministerie gaf toe dat dit dossier nooit voor de rechtbank zou gekomen zijn, zonder die klacht bij de onderzoeksrechter. Want in zo’n geval is een proces onafwendbaar. “Gewoon erg kinderachtig gedrag van volwassenen”, sprak de procureur, zonder concrete strafvordering. De verdediging van de tweelingzussen en hun vriendin wou het één en ander uitklaren, maar gaf de aantijgingen wel toe. “Het gaat om feiten die zich afspeelden in de relationele privésfeer. De slachtoffers en beklaagden kennen elkaar heel goed. Ze waren zelfs beste vrienden en gingen vaak samen op reis”, pleitte advocaat Hendrik Govaerts.

Amoureuze berichtjes, niet-waargemaakte beloftes

“Wat is er eigenlijk gebeurd? Mijn cliënte kreeg plots amoureuze en pikante berichten van het slachtoffer in deze zaak. Die berichtjes lieten niets aan de verbeelding over. Hij heeft haar zot gemaakt met beloftes over het beëindigen van zijn relatie en het starten van een nieuwe relatie met haar. Maar daar is nooit iets van gekomen. Mijn cliënte voelde zich miskend en wou weten wat er écht gaande was, of het koppel in kwestie wel nog samen was. Zo heeft ze haar zus en een vriendin ingeschakeld en bedachten ze het plannetje met het valse Facebookaccount. Ze hebben nooit beseft dat ze met iets strafbaars bezig waren”, aldus Govaerts.

Druppel die emmer deed overlopen

“Het was nooit de bedoeling om iemand te schaden noch in zijn of haar privacy binnen te dringen. Maar ze zijn inderdaad te ver gegaan. Gevoelens kan je moeilijk tegenhouden”, aldus de raadsman, die de opschorting van straf vroeg. “Door het onderzoek en de ondervragingen zijn ze al genoeg gestraft. Het spreekt voor zich dat ze hun lesje al hebben geleerd. Voorts vraag ik om die schadevorderingen af te wijzen. Dat de relatie van het koppel na de valse beschuldigingen is afgesprongen, is niet hun schuld. Die was al op de klippen aan het lopen”, besloot Govaerts.

Druppel

Thomas Bailleul, advocaat van het voormalige koppel, counterde. “Mijn cliënte verklaarde dat die berichten de druppel waren die de emmer deed overlopen en ze er daarna een einde aan maakte. De relatiebreuk is dus het rechtstreekse gevolg van de belaging”, aldus Bailleul. De vrouw die het zaakje in gang stak, een van de tweelingzussen dus, nam ook nog het woord. “Ik heb veel spijt. Het mocht niet zo ver gekomen zijn. Het is jammer dat ik mijn zus en vriendin hierin betrokken heb”, klonk het. Vonnis op 29 juni. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.