Decathlon Roeselare slaat alarm bij aankoop grote hoeveelheden zwemvesten: duo krijgt tot zes jaar cel voor mensensmokkel

Redactie KW

Twee Irakezen hebben in de Brugse rechtbank respectievelijk vijf en zes jaar cel gekregen voor mensensmokkel.

Op 1 juni bestelde Salam N. (33), die in een vluchtelingenkamp in Noord-Frankrijk verblijft, twintig zwemvesten bij Decathlon in Roeselare. Later die dag keerde hij terug met Mustafa H. (38) uit Roeselare, maar de politie stond hen op te wachten en sloeg hen in de boeien. Het personeel had immers alarm geslagen omdat het duo op 22 mei al eens geïnformeerd had om tweehonderd zwemvesten aan te kopen. Ook op 18 mei hadden ze al eens tien stuks gekocht.

Onderzoek wees uit dat Salam N. op de dag van zijn arrestatie ook al vijftien zwemvesten had aangekocht bij Decathlon in Grande-Synthe, nabij Duinkerke. “Die zwemvesten waren bestemd voor familie en vrienden”, pleitte zijn advocaat. “Zij wilden samen de oversteek maken naar Groot-Brittannië.”

Onderzoek van zijn gsm toonde evenwel aan dat N. contact had met tal van nummers uit andere mensensmokkeldossiers. Er stonden foto’s op van opblaasbare bootjes en hij ontving zelfs een bericht van een slachtoffer dat stelde dat hij het lastig had om te ademen in de krappe ruimte van een vrachtwagen. De rechter gaf hem woensdag zes jaar cel en een geldboete van 120.000 euro.

Mustafa H. beweerde dat hij enkel meeging naar Decathlon om te tolken. Maar ook zijn gsm leverde bezwarende elementen op. De man werd ook al twee keer veroordeeld voor mensensmokkel. Hij kreeg vijf jaar cel en 40.000 euro boete. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.