Blankenbergse fraudekoning riskeert weer 40 maanden cel voor inbreuken tegen beroepsverbod

© iStock
© iStock
Redactie KW

Fraudekoning Carlo H. (55) riskeert alweer 40 maanden cel omdat hij ondanks een beroepsverbod de plak bleef zwaaien in zijn Blankenbergse horecazaken. De stroman die hij daarbij inzette, zou hij volledig hebben gepluimd. “Dit is de laatste keer dat hij voor de rechtbank zal staan”, garandeerden zijn advocaten.

Oplichting, slagen aan de politie, schriftvervalsing, subsidiefraude, sociale inbreuken, ongedekte cheques, schending van een beroepsverbod, verkeersinbreuken tot zelfs desertie: het strafregister van de Blankenbergse fraudekoning Carlo H. (55) telt intussen vijftien bladzijden en gaat terug tot in 1989. Woensdag verscheen de man eens te meer voor de Brugse strafrechtbank waar het parket 40 maanden effectieve celstraf en tien jaar beroepsverbod voor hem vroeg wegens misdrijven in zijn voormalige horecazaken The Rat Pack en Bistro Sax.

Stroman opgelicht

In oktober 2016 stapte een barman van H. naar de politie. De man kreeg naar eigen zeggen geen loon uitbetaald en eist nu een schadevergoeding van 6.000 euro. Onderzoek wees uit dat The Rat Pack en Bistro Sax op papier gerund werden door Antwerpenaar Freddy J. (66), maar dat Carlo H. er ondanks een eerder opgelegd beroepsverbod in de praktijk nog steeds de plak zwaaide. J. beweerde dat hij als stroman onder druk stond van H. en door hem een miljoen euro lichter werd gemaakt. Carlo H. werd opgepakt en zat enkele maanden in voorhechtenis. Tijdens zijn opsluiting zou hij met de hulp van Freddy J. valsheden gepleegd hebben bij de verkoop van een appartement en een leasewagen. Samen met zijn echtgenote Maria H. (47) zou Carlo H. zijn stroman hebben opgelicht bij de overdracht van het aandelenregister van zijn vennootschappen.

In het zwart betaald

Carlo H. bekende de schending van zijn beroepsverbod, maar voor de valsheden vroeg hij de vrijspraak. Volgens zijn advocaat was J. wel degelijk de zaakvoerder en wist die perfect waar hij mee bezig was. “Hij stond helemaal niet onder druk”, pleitte advocaat Sven De Baere. “Maar toen het slecht begon te gaan, heeft hij mijn cliënt laten vallen”. Dat H. zijn stroman een miljoen euro lichter zou hebben gemaakt en zijn barman niet betaalde, ontkende H. met klem. “De barman werd in het zwart betaald, maar probeert nu een tweede keer langs de kassa te passeren” , aldus De Baere.

Het hof van beroep in Gent veroordeelde H. in september vorig jaar tot achttien maanden voorwaardelijke celstraf. Advocaat Frank Scheerlink vroeg de rechter om die straf als voldoende te beschouwen. “Dit is de laatste keer dat hij voor de rechtbank zal staan. Hij is tegenwoordig niet meer de man achter dat zware strafblad.” Carlo H. verkaste naar Brugge waar hij nu in loondienst aan de slag is.

Nieuwe uitbaters

Voor Freddy J. vroeg het parket achttien maanden cel. De man zelf vroeg de vrijspraak. “Zijn wil was compleet uitgeschakeld”, pleitte advocaat Pieterjan Dens. “Hij deed enkel wat hem bevolen werd.” Maria H. riskeert acht maanden cel, maar ook zij waste haar handen in onschuld. “Mijn cliënte spreekt amper Nederlands en kan lezen noch schrijven”, stelde haar advocaat. “Ze ondertekende wat voor haar neus werd gelegd.” The Rat Pack en Bistro Sax hebben intussen nieuwe uitbaters en veranderden van naam. De uitspraak in de zaak volgt op 10 februari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.