Blankenbergse fraudekoning krijgt alweer voorwaardelijke celstraf en tien jaar beroepsverbod

© iStock
© iStock
Redactie KW

Fraudekoning Carlo H. (55) heeft in de Brugse rechtbank 37 maanden voorwaardelijke celstraf gekregen omdat hij ondanks een beroepsverbod de plak bleef zwaaien in zijn Blankenbergse horecazaken. Hij kreeg ook een nieuw beroepsverbod opgelegd van tien jaar.

In oktober 2016 stapte een barman van Carlo H. naar de politie omdat hij geen loon kreeg uitbetaald. Onderzoek wees uit dat The Rat Pack en Bistro Sax, de toenmalige horecazaken van H., op papier gerund werden door Antwerpenaar Freddy J. (66) maar dat H. er in de praktijk nog steeds de lakens uitdeelde ondanks een eerder opgelegd beroepsverbod. J. beweerde dat hij als stroman onder druk stond van H. en door hem een miljoen euro lichter werd gemaakt. “Zijn wil was compleet uitgeschakeld”, stelde advocaat Pieterjan Dens. “Hij deed enkel wat hem bevolen werd.”

Gesjoemel

Carlo H. werd opgepakt en zat enkele maanden in voorhechtenis. Tijdens zijn opsluiting zou hij met de hulp van Freddy J. valsheden gepleegd hebben bij de verkoop van een appartement en een leasewagen. Daarnaast moest hij zich ook verantwoorden voor gesjoemel met aandelenregisters. H. bekende de schending van zijn beroepsverbod, maar voor de valsheden vroeg hij de vrijspraak. Volgens zijn advocaat was J. wel degelijk de zaakvoerder en wist die perfect waar hij mee bezig was. “Maar toen het slecht begon te gaan heeft hij mijn cliënt laten vallen”.

Al sinds 1989 veroordelingen

Het parket vroeg 40 maanden effectieve celstraf en tien jaar beroepsverbod voor H., die al sinds 1989 de veroordelingen voor oplichting en fraude aaneenrijgt. Het hof van beroep in Gent veroordeelde hem in september vorig jaar tot achttien maanden voorwaardelijke celstraf. Advocaat Frank Scheerlink vroeg de rechter om die straf als voldoende te beschouwen. “Dit is de laatste keer dat hij voor de rechtbank zal staan”, garandeerde hij.

Nieuw leven

De rechter sprak H. woensdag vrij voor gesjoemel bij de verkoop van het appartement, maar achtte de overige feiten bewezen. “De beklaagde deelde de lakens uit via stromanconstructies en duldde geen tegenspraak”, oordeelde hij. Omdat H. zijn leven intussen een nieuwe wending gaf – hij verhuisde naar Brugge waar hij in loondienst werkt – hield de rechter het op een voorwaardelijke celstraf. Hij legde hem daarnaast wel nog eens tien jaar beroepsverbod op. J. werd enkel veroordeeld voor de verduistering van de leasewagen, maar kreeg geen straf opgelegd.

De echtgenote van H. stond mee terecht voor het gesjoemel met de aandelenregisters maar werd vrijgesproken. Aan J. moet Carlo H. 5.000 euro schadevergoeding betalen, aan zijn voormalige barman 6.400 euro. De leasemaatschappij kreeg een schadevergoeding van 26.000 euro toegekend. The Rat Pack en Bistro Sax hebben tegenwoordig andere uitbaters en veranderden van naam. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.