Beroepsverbod voor zaakvoerders failliete kampeerwinkel bij veroordeling voor gesjoemel

© iStock
© iStock
Redactie KW

De twee zaakvoerders van een failliete kampeerwinkel uit Ingelmunster hebben van de rechter in Kortrijk elk een beroepsverbod van 5 tot 7 jaar opgelopen voor gesjoemel met firmagelden en bij het faillissement. De vader kreeg daar nog een voorwaardelijke celstraf van 7 maanden bovenop, de zoon een werkstraf van 100 uren.

Eind 2018 ging de firma van José (74) en zoon David C. (44) uit Izegem failliet. Vader José startte de zaak langs de Bruggestraat in Ingelmunster in de jaren tachtig, zoon David nam de activiteiten over maar raakte in financiële problemen. Klanten die hun caravan hadden aangebracht om op commissie te verkopen, zagen hun geld niet, niettegenstaande hun caravans wel al verkocht waren. “Ik ben zeker 20 keer langsgegaan”, vertelde een slachtoffer op de rechtbank in Kortrijk. “Ik kreeg veel beloftes. Uiteindelijk kwam ik er zelf achter dat mijn caravan al verkocht was. Ik zag de factuur van de kopers, toch bleven ze beweren dat ze niet verkocht was.”

Tijd rekken

Niet alleen gedupeerden legden uiteindelijk klacht neer, ook de curator deed dat. Betalingen voor de vennootschap kwamen op privérekeningen terecht, klanten waren hun caravan en hun geld kwijt,… “Ik probeerde inderdaad tijd te rekken omdat ik in de financiële problemen terecht was gekomen”, klonk het bij David. “Maar het was nooit op voorhand de bedoeling om klanten op te lichten. Integendeel, ik probeerde de zaak te redden. Door de grote online concurrentie raakte veel kampeermateriaal niet verkocht. Zoveel mogelijk klanten zijn uitbetaald, zelfs een maand voor het faillissement nog.”

“Dit is heel spijtig voor zijn levenswerk, maar ook voor de klanten”, aldus de verdediging van vader José. “Jarenlang is hij 7 dagen op 7 in de weer geweest voor zijn klanten.” Vader en zoon moeten elk ook een boete van 800 euro betalen. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.