Bekende Nederlandse oplichter Roseboom plots actief in Polder: “hij werkte met valse cv en paspoort 1 dag bij ons”

© JH
Redactie KW

De Nederlandse meester-oplichter Cornelis ‘Cor’ Roseboom (49) is sinds een week actief in de streek rond Diksmuide. De man voert al 30 jaar een schrikbewind bij onze noorderburen maar vluchtte daar vorige maand. Hij werd ontmaskerd in houtbedrijf Decruy in Houthulst. “Hij kwam hier 1 dag werken en gaf plots een vals adres op. Toevallig van kennissen van ons”, zegt zaakvoerder Frederik Decruy.

Al 30 jaar lang trekt Roseboom een spoor van vernieling in Nederland. De malafide aannemer wordt sinds de jaren ’90 genoemd in honderden oplichtingszaken. Vorige maand werd een reportage uitgezonden over de man op de Nederlandse zender AvroTros. Hij verlegde nu zijn terrein naar de streek rond Diksmuide. De man verbleef recent in een B&B in Alveringem en tot begin deze week in het PAX Hotel in Diksmuide. Het is echter bij houtbedrijf Decruy in de Poelkapellestraat in Houthulst dat hij ontmaskerd werd.

Indrukwekkend maar vals cv

“Wij zochten al een tijdje een elektricien en werden opgebeld van het interimkantoor”, zegt zaakvoerder Frederik Decruy (40). “Ze hadden een Nederlander die zichzelf Kees liet noemen en een indrukwekkend cv had als elektricien met 20 jaar ervaring. Hij kwam vorige week vrijdag bij ons solliciteren en mocht maandag een testdag met een dagcontract doen.”

“Hij kreeg enkele losse taken zoals de afdeling opruimen en een machine ontmantelen. Die werken deed hij ook goed. Maar bij een kleine elektriciteitstest die hij moest uitvoeren faalde hij. Dat deed al een belletje rinkelen.”

Toevallig ontmaskerd door fictief adres

Roseboom praatte zichzelf aan de galg. “Kees, zoals hij zichzelf dus noemde, vertelde ons dat hij net een huis had gekocht langs de Iepersteenweg in Merkem en tot zijn verhuis in het PAX hotel in Diksmuide verbleef. Maar dat huis dat hij zogezegd gekocht had is eigendom van goeie kennissen van ons. Daar bleek dus niets van aan. Ook de uitbaters van het PAX hotel contacteerden we. Na even opzoeken hebben we de ware identiteit kunnen achterhalen en hem daarmee geconfronteerd. Hij bleef heel rustig en viel zogezegd uit de lucht dat hij gezocht werd.”

“Hij is wel snel vertrokken. We hebben het interimkantoor nog betaald voor zijn werk, want wij zijn wel correct. We vroegen het interimkantoor nu wel om een betere screening te doen. Gelukkig hebben we geen schade geleden”, besluit Decruy.

Zwarte Toyota bestelwagen

De oplichter vertrok daarna zo snel mogelijk en keerde niet meer terug naar het PAX Hotel. “Hij verbleef hier twee nachten en maandagavond keerde hij niet terug”, zegt uitbaatster Pauline. “Hij liet zelfs zijn bagage en medicatie achter. En een onbetaalde factuur van 160 euro.”

Roseboom rijdt met een zwarte Toyota ProAce bestelwagen met Nederlandse nummerplaten. In zijn wagen lagen tal van, wellicht valse, offertes en de man zou ook een vals Belgisch rijbewijs hebben. Politiezone Polder kreeg geen aangiftes van de feiten. “We zijn wel op de hoogte en zijn zelf een onderzoek gestart, voornamelijk om na te gaan of er nog slachtoffers zijn”, zegt korpschef Johan Geeraert. Rooseboom staat geseind in België.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.