Asielzoeker laat verblijfsdocumenten vervalsen om aan het werk te kunnen blijven in Brugs station

Redactie KW

Een 31-jarige Irakees riskeert voor de Brugse strafrechtbank zeven maanden cel omdat hij met valse verblijfsdocumenten aan de slag was in het Brugse station.

De man arriveerde in 2015 in België en vroeg sindsdien herhaaldelijk, maar tevergeefs, asiel aan. Hij ging intussen aan de slag als poetsman in het Brugs station, maar toen hij in juni 2018 zijn werkvergunning verloor legde hij bij zijn werkgever een vervalst voorlopig verblijfsdocument voor om aan de slag te kunnen blijven. Begin dit jaar viel hij echter door de mand. “Hij heeft het systeem misbruikt”, aldus procureur Lode Vandaele, die zeven maanden cel vroeg.

De verdediging vroeg om geen straf op te leggen. “Mijn cliënt heeft geen criminele ingesteldheid”, pleitte advocate Nadia Lorenzetti. “Hij geeft toe dat hij voor 150 euro dat vals document had aangeschaft maar hij heeft er uiteindelijk geen vlieg kwaad mee gedaan. Hij wou gewoon het werk, dat hij heel graag deed, behouden. Hij kon dankzij dit werk wat geld aan de kant zetten en zal blijven proberen asiel te verkrijgen tot zijn spaarpotje op is”.

De uitspraak volgt op 6 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier