Aardappelleveranciers en ex-medewerkers Lutosa veroordeeld voor gesjoemel bij leveringen

Bij Lutosa liep enkele jaren geleden een tip binnen dat bepaalde leveranciers bij het wegen van de ladingen aardappelen zouden sjoemelen.© BELGA
Bij Lutosa liep enkele jaren geleden een tip binnen dat bepaalde leveranciers bij het wegen van de ladingen aardappelen zouden sjoemelen.© BELGA
Redactie KW

Drie aardappelleveranciers en twee ex-medewerkers van aardappelverwerkendbedrijf Lutosa in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) zijn door de rechter in Kortrijk schuldig bevonden aan gesjoemel bij de levering van aardappelen. De personeelsleden kregen geld als ze bij een levering extra gewicht op de weegbrug plaatsten. Na een tip over de praktijken stelde een privédetective het gesjoemel vast. Er kwam zelfs een plaatsbezoek van de rechter aan te pas om te beoordelen of de werkwijze in de praktijk wel mogelijk was.

Bij Lutosa liep enkele jaren geleden een tip binnen dat bepaalde leveranciers bij het wegen van de ladingen aardappelen zouden sjoemelen. Als een vrachtwagen op de weegbrug stond, werden nog de voorwielen van een tweede vrachtwagen of zelfs een tractor of heftruck bij geplaatst om het gewicht op te drijven. De hulp van een privédetective werd ingeroepen en die beaamde het gesjoemel.

Gezond bedrijf

Twee medewerkers gingen meteen door de knieën en betaalden al vijf- tot twintigduizend euro terug. De winst van een leverancier uit Opwijk liep volgens Lutosa op tot 350.000 euro, maar de man en zijn bedrijf bleven ontkennen. “Ik heb een gezond bedrijf en geen enkele reden om zo te sjoemelen.”

Nochtans herhaalde een 35-jarige toenmalige medewerker op de rechtbank dat hij maandelijks 500 euro opstreek als hij meewerkte. Volgens de leverancier was het praktisch onmogelijk om nog de voorwielen van een tweede vrachtwagen of een tractor of heftruck extra op de weegbrug bij een eerste vrachtwagen te plaatsen. Om alle twijfel uit te sluiten, beval rechter Vincent Vereecke een plaatsbezoek. Met eigen ogen zag hij dat dit in de praktijk wél mogelijk is.

Leverancier Danny V. uit Opwijk kreeg met 12 maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 20.000 euro, de zwaarste straf. Zijn firma moet nog eens extra 25.000 euro ophoesten. Ook twee andere leveranciers en twee voormalige medewerkers kregen voorwaardelijke celstraffen van 6 tot 10 maanden en boetes tot 8.000 euro. Een ex-werknemer komt er met een werkstraf van 80 uur vanaf. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier