60.000 euro boete voor failliete kippenslachterij en zaakvoerder

Redactie KW

Kippenslachterij Almanaar uit Ingelmunster en haar 51-jarige zaakvoerder moeten een boete van 60.000 euro betalen omdat het te veel kippen slachtte. Dat besliste de rechter in Kortrijk. De slachterij is ondertussen failliet waardoor het gevraagde exploitatieverbod niet meer van tel was.

De kippenslachterij werd in 2020 nog veroordeeld tot een boete van 48.000 euro omdat het veel meer kippen hadden geslacht dan toegelaten. Voor dezelfde feiten werd de slachterij ook al eens in 2018 veroordeeld. Er waren ook al jaren klachten van geurhinder door omwonenden. Ook na de laatste veroordeling leefden de zaakvoerder en de kippenslachterij de opgelegde voorwaarden niet na.

“Bij een controle waren 8.160 levende kippen aanwezig, dat is het dubbele van het vergunde aantal”, aldus de openbare aanklager. “Overal lag er slachtafval, ook in niet overdekte ruimtes. Gemiddeld zijn 12.000 tot 14.000 kippen per dag geslacht, met een uitschieter van 20.000 per dag. Dat is gemiddeld drie keer zoveel kippen als toegelaten, met dus die uitschieter van maar liefst vijf keer meer dan toegelaten per dag.”

Ondertussen is het probleem van de kippenslachterij van de baan omdat het bedrijf in faling is gegaan. “Er waren nochtans grote plannen voor een nieuwbouw met investeringen tot één miljoen euro, maar het heeft allemaal tot niets geleid”, pleitte de advocaat van de zaakvoerder. De zaakvoerder uit Harelbeke kreeg bovenop de boete ook nog een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier