48-jarige vrouw uit Nieuwpoort in cel nadat ze 22 slachtoffers via internet 300.000 euro afhandig maakt

© (Foto JH)
Redactie KW

Na een doorgedreven onderzoek van politiezone Westkust en het parket van Veurne kon een 48-jarige vrouw uit Nieuwpoort dinsdag opgepakt worden op verdenking van oplichting via internet en witwaspraktijken. In totaal troggelde ze 300.000 euro af van 22 personen, ook in het buitenland.

Het onderzoek naar de vrouw startte al eind 2021 toen een oudere man uit Koksijde aangifte deed bij de politie nadat hij het slachtoffer werd van phishing. “Hij klikte ter goeder trouw op de link van een frauduleus sms’je waardoor de verdachte dame en haar kompanen aan zijn bankgegevens raakten”, zegt Ine Deburchgraeve van politiezone Weskust. In totaal verloor de man zo’n 24.000 euro.” Daarop startten de politie en het parket een onderzoek en dat leidde al snel tot veel meer gevallen. “Een tweede slachtoffer is een vrouw uit Koksijde uit de dichte kennissenkring van de verdachte”, vervolgt Deburchgraeve. “Zij verloor 29.000 euro. Het gaat om een oudere dame van wie de verdachte het vertrouwen wist te winnen en zo haar bankgegevens bekwam met alle gevolgen van dien. Uit het grondige verdere onderzoek konden onze diensten en parket een resem aan slachtoffers uit binnen- en buitenland identificeren. Naast de Belgische slachtoffers zijn er o.a. slachtoffers uit Nederland, Italië en Finland.”

Slachtoffers verliefd laten worden

De vrouw bleek er gekende praktijken op na te houden om slachtoffers te kunnen oplichten. Ze hanteerde wel meerdere methodes. “De verdachte blijkt verwikkeld te zijn in een netwerk van oplichting waarbij ze onder andere geld doorsluisde naar haar buitenlandse kompanen door gebruik te maken van bitcoins”, vervolgt de woordvoerster van politie Westkust. “Het totale nadeel bedraagt meer dan 300.000 euro bij 22 slachtoffers. De oplichting gebeurde bij de meeste slachtoffers via het internet onder verschillende vormen. Een aantal van hen waren via het internet verliefd geworden en maakten geld over, sommigen sloten een frauduleuze lening af met extra kosten en meer. Zo zijn er nog diverse voorbeelden.”

Nadat ze dinsdag opgepakt werd verscheen de vrouw vandaag voor de onderzoeksrechter. Die liet haar aanhouden en voert nu verder onderzoek. De politie waarschuwt burgers nog eens voor feiten van oplichting: wees voorzichtig en check voordat u centen overmaakt of u niet te maken hebt met oplichters. Op de sociale mediakanalen van onder meer politiezone Westkust zijn tips te vinden om internetoplichters te herkennen en niet in de val te lopen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier