4 jaar cel voor vriendschapsfraude via Facebook: verhaaltje over Amerikaanse militair levert oplichter 300.000 euro op

Redactie KW

Een 40-jarige Nigeriaan uit Machelen is veroordeeld tot 4 jaar effectieve celstraf wegens vriendschapsfraude via Facebook, waarbij hij tot 300.000 euro buit maakte over meerdere slachtoffers. En dat door een verhaaltje op te hangen over een… Amerikaanse militair in Jemen die overgeplaatst wordt naar Irak. De Veurnse rechtbank sprak ook de onmiddellijke aanhouding uit.

Het onderzoek start in juni 2019 in de politiezone Westkust wanneer een vrouw uit Koksijde aangifte komt doen. Via Facebook is ze in contact gekomen met ene Steven Robert die verklaart dat hij voor het Amerikaanse leger werkt. Hij is op vredesmissie in Jemen. Gedurende twee maanden wordt nauw contact onderhouden en ontstaat een vriendschapsband. Over geld wordt initieel niet gesproken. Maar plots verklaart de man dat hij overgeplaatst zal worden naar Irak. Hij is als de dood voor die overplaatsing, want hij stelt dat meerdere collega’s en vrienden al omkwamen in Irak. Maar hij zou die overplaatsing kunnen afkopen. Omdat zijn rekening echter geblokkeerd is, kan hij het bedrag zelf niet overmaken.

Eenzame vrouwen uit binnen- en buitenland

Hij vraagt de vrouw om het geld voor te schieten. Het slachtoffer stort drie keer een groot bedrag op zijn rekening, in totaal bijna 55.000 euro. Ze plundert daarvoor haar eigen rekening, de bedrijfsrekening van haar echtgenoot en die van haar moeder. Uiteindelijk beseft ze dat ze opgelicht is en legt ze klacht neer. Op basis van het rekeningnummer waarop de stortingen plaatsvonden, kan de politie een verdachte identificeren: Gabriel A., een 40-jarige Nigeriaan uit Machelen. Tijdens het onderzoek duiken nog talloze slachtoffers op, verschillende eenzame vrouwen uit België maar ook uit het buitenland, zoals Zwitserland, Denemarken en Australië. De Belgische slachtoffers komen naast Kokijde nog uit Bassevelde, Dison, Merelbeke en Brecht.

Terreur

Bij een huiszoeking nemen de speurders bewijsmateriaal rond transacties en chatgesprekken in beslag. Volgens het Openbaar Ministerie maakte de man liefst 300.000 euro buit in ons land, telkens met dezelfde werkwijze. Hij versluisde de geldsommen door naar het buitenland, richting dubieuze organisaties die in verband worden gebracht met terreur in West-Afrika. Verdachte Gabriël A. verklaarde in een verhoor dat hij handelde in opdracht van een grotere organisatie. De man liet echter verstek op de Veurnse rechtbank ondanks de betaling van 5.000 euro borgsom bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. De man werd vervolgd wegens oplichting, witwassen en het deel uitmaken van een vereniging van misdadigers.

In de ban van Amerikaanse militair

“Mijn cliënte gelooft nog steeds niet dat het om oplichting gaat en blijft volharden in haar goedgelovigheid. Ik heb al tal van keren proberen uit te leggen dat die ‘vriend’ een oplichter is. Ze blijft echter in de ban van die Amerikaanse militair Steven Robert, ondanks het strafdossier. Een heel schrijnende situatie. Mijn cliënte heeft geleend bij familie en vrienden en zelfs haar auto verkocht om geld over te kunnen schrijven. Ze houdt amper iets over”, klonk het pleidooi van de advocaat van een van de burgerlijke partijen.

Zware straf

De Veurnse strafrechter veroordeelde Gabriël A. bij verstek tot maar liefst 4 jaar effectieve celstraf, 800 euro boete en de onmiddellijke aanhouding. Voor één van de zeven feiten van oplichting werd wel de vrijspraak verleend, omdat er geen bewijzen waren dat het geld effectief op zijn rekening was terechtgekomen. De rechtbank voerde ook enkele herkwalificaties door en achtte de beklaagde in sommige gevallen schuldig aan mededaderschap in plaats van hoofddaderschap. Op de strafmaat lijkt het hoegenaamd geen effect te hebben.

Op burgerlijk gebied moet de man 70.000 euro betalen aan een slachtoffer uit Koksijde en ongeveer 26.000 euro aan een ander slachtoffer. Nóg slachtoffers stelden zich geen burgerlijke partij. Daarnaast werd nog eens 100.000 euro oplichtingsgeld verbeurd verklaard. Gabriël A. kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier