18 maanden cel voor jarenlange afpersing bejaard koppel na verkeersongeval

Redactie KW

Een 37-jarige man uit Izegem is maandag veroordeeld tot een effectieve celstraf van 18 maanden omdat hij na een ongeval 2 jaar lang een bejaard koppel voor zo’n 30.000 euro afperste. “Hij gelooft zijn eigen fantasieën”, aldus zijn eigen advocaat.

Op 6 maart 2017 ging het bejaarde koppel op de weg tussen Wielsbeke en Waregem aan het spookrijden. Volgens Bram G. kwam het tot een frontale botsing met zijn wagen maar hielp hij het koppel opnieuw op weg. Over de schade zouden ze bij een kopje koffie bij zijn moeder praten. Dat gebeurde ook. Het koppel betaalde vrijwel meteen 800 euro schadevergoeding maar in de dagen, weken en maanden die volgden daagde G. regelmatig bij hen op om telkens om meer geld te vragen. Telkens diste hij smoesjes op die het koppel met een schuldgevoel opzadelden.

Begin maart 2019, twee jaar na het ongeval, was voor hen de maat vol en deden ze aangifte bij de politie. Uit bankonderzoek bleek er 30.250 euro aan G. te zijn betaald. “Klopt niet”, verdedigde G. zich. “Ik kreeg maximaal 3.500 euro. Eerst als schadevergoeding, daarna als soort zwijggeld omdat ik bereid was geweest er na het ongeval geen politie bij te halen. Ze boden dat zelf aan.”

“Hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en gelooft zijn eigen fantasieën”, leek ook zijn eigen advocaat niet overtuigd. De rechter achtte de afpersingen bewezen en kende een schadevergoeding van ruim 35.000 euro toe. G. heeft al een goed gevuld strafregister. “Het voorbije jaar herpakte ik me”, aldus nog G. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier