Fransman riskeert acht jaar cel voor georganiseerde autozwendel

De beklaagde stuurde zijn kat naar het proces. © Getty Images
Redactie KW

Een 35-jarige Fransman uit Roubaix riskeert in beroep acht jaar cel voor zijn aandeel in de diefstal van 63 wagens in de regio Menen, Moeskroen, Wervik, Hooglede en Kortrijk. Ze manipuleerden telkens de elektronica in de wagen met behulp van valse sleutels.

Het onderzoek begon nadat in mei en juni 2017 in Hooglede vier wagens waren gestolen in een straal van zeven kilometer. Vreemd was dat er op de plaats van de diefstal geen gebroken glas of andere sporen werden aangetroffen. Ook bleken de slachtoffers nog allemaal hun autosleutel te hebben. De gestolen auto’s waren allen van het merk Peugeot.

Bij navraag werd duidelijk dat een garagist een kopie van de sleutel met transponder had aangevraagd. De diefstallenplaag in de streek van Menen, Moeskroen, Wervik, Hooglede en Kortrijk eindigde op 23 november 2018 toen de politie in het Waalse Frameries twee verdachten, Zohair B.H. en Mustapha B., kon oppakken en ze in verband brengen met de diefstal van 63 wagens.

Parket in beroep

Een van hen, Zohair B.H. uit Roubaix, ging op verkenning door foto’s te nemen van het chassisnummer van de wagens. Daarop werd de sleutel met transponder bij malafide garagehouders besteld, waarna ze de wagens konden stelen. B.H. kreeg drie jaar cel, maar het parket ging in beroep. Hij wordt aanzien als leider van de groep en de procureur-generaal vorderde acht jaar cel.

Advocaat Walter Van Steenbrugge betwist niet dat zijn cliënt betrokken was bij een aantal van de diefstallen, maar ontkent dat hij de leider is. “Hij was de veldwerker die foto’s ging nemen. Hij was misschien betrokken bij een paar diefstallen, maar zeker niet bij de verkoop.”

“De malafide garagisten en de mannen die de gestolen wagens ombouwden en verkochten zijn ook nooit opgespoord. Hij maakte dus niet de grote winsten.” Hij vraagt een straf deels met uitstel. “Niemand raakte gewond bij die diefstallen. Om dan hiervoor acht jaar te vorderen, dat is sterk overdreven.” Uitspraak op 4 december. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier