Franse homejackers betwisten grotendeels hun betrokkenheid

Redactie KW

De advocaten van het viertal pleitten vrijdag voor de correctionele rechtbank van Ieper. De Fransen riskeren tot twintig jaar effectieve celstraf.

In 2012 werd West-Vlaanderen geteisterd door een golf van gewelddadige carjackings. Diverse verdachten werden eerder al veroordeeld. Eind 2014 werden nog vier verdachten in de boeien geslagen. Zij worden verdacht van in totaal 57 feiten van inbraak, diefstal, gewapende overval en homejacking. Op 11 december 2014 werden drie mannen op heterdaad betrapt in een oranje BMW, waarmee diverse diefstallen waren gepleegd.

Een van hen legde na enige tijd in de gevangenis uitgebreide verklaringen af. Hij liet zich voor de strafrechter vertegenwoordigen door zijn advocaat. Hij zit momenteel een straf uit in Frankrijk. “Dat heeft gevolgen voor het verloop van vandaag”, zei advocaat Thomas Gillis. “Hij had nochtans perfect naar hier kunnen gebracht worden.”

De afwezige man berust in de vordering van de federale procureur, die het onderzoek al uiteen had gezet begin juni. De procureur vraagt voor hem een celstraf van twee jaar. De overige beklaagden, die elf, veertien en twintig jaar riskeren, vragen de vrijspraak voor een groot deel van de tenlasteleggingen.

De vierde beklaagde, die later in het onderzoek opdook en die als bendeleider gezien wordt, meent dat zijn rechten geschonden zijn. “Hij is de enige die tijdens de eerste zitting geboeid bleef in de rechtszaal. Zijn vermoeden van onschuld is daardoor geschonden”, meende zijn advocate, die op basis daarvan de vrijspraak vraagt. “Wat enkel gestaafd is op de verklaringen van tweede beklaagde, kan niet als bewezen worden verklaard. Er is materiële bewijslast nodig“, klonk het nog.

De federale procureur stelt dat ze enkel die dingen vervolgde waarvoor ook hard bewijs was. Zij volhardt in haar vordering. De rechter poogt het vonnis klaar te hebben op 10 oktober.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier