Forse geldboetes voor ernstige brandwonden tijdens industriële reiniging

© iStock
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een reinigingsfirma uit Zulte veroordeeld tot 96.000 euro boete, waarvan 72.000 euro effectief, voor een opvallend arbeidsongeval. Een autoverkoper uit Kortrijk kreeg dezelfde geldboete, waarvan 24.000 euro effectief. Vier Bulgaarse werknemers liepen ernstige brandwonden op bij het reinigen van een plafond.

De verkoper in tweedehandswagens wilde zo snel mogelijk met schilderwerken beginnen, maar eerst moest het plafond grondig gereinigd worden. Voor die werken werd op 19 januari 2018 een gespecialiseerd bedrijf uit Zulte ingeschakeld. Vier Bulgaarse werknemers liepen echter derdegraadsbrandwonden op aan hun gezicht en handen. Het gebruikte product zou een te grote concentratie natriumhydroxide bevat hebben.

Volgens het arbeidsauditoraat zijn beide bedrijven aansprakelijk voor het arbeidsongeval. Zo zou Comfort Cleaning geen risicoanalyse hebben uitgevoerd en volstond de beschermingskledij sowieso niet om met dergelijke producten te werken. De arbeidsauditeur merkte op dat Leie Center eerst ook het eigen personeel zonder risicoanalyse het plafond had doen reinigen. Het bedrijf zorgde ook voor het product dat door de slachtoffers gebruikt werd.

Beide beklaagden probeerden elkaar tevergeefs de zwartepiet toe te spelen. De advocaat van Leie Center merkte op dat de eigen werknemers wel passende kledij droegen en geen brandwonden hadden. “De werknemers van Comfort Cleaning gebruikten de verkeerde techniek en waren daardoor doorweekt van het product”, klonk het. Volgens de industriële reinigingsfirma was het enorm geconcentreerde product de boosdoener. In hun visie deed de autoverkoper dat bewust om de werken sneller vooruit te laten gaan.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier