Op 6 september 2016 ging het mis tijdens de afbraak van het reuzenrad op de Zeedijk in Nieuwpoort. Een stalen kabel brak doormidden, waardoor twee arbeiders bovenaan het reuzenrad bengelden. Een 28-jarige Nederlander viel 4 meter naar beneden en liep ernstige verwondingen op aan rug en ribben op. Zijn Roemeense collega raakte lichtgewond aan de schouder.

Het onderzoek wees uit dat de stekker van de verlichting tussen een kabel en het kabelwiel was beland. Daardoor was het evenwicht zoek en knapte een andere kabel. Bij een latere controle bleek ook dat de kabels niet goed waren vastgemaakt met bouten. Volgens het arbeidsauditoraat waren de foorkramers duidelijk verantwoordelijk voor de onveilige situatie. "De slachtoffers kregen helemaal geen instructies rond veiligheid. De beklaagden lieten te veel aan het toeval over", aldus Filiep De Ketelaere.

R.B. (37) uit Destelbergen werd in 2007 en 2015 al veroordeeld voor arbeidsongevallen. Voor hem vorderde het openbaar ministerie 12.000 euro geldboete. De Nederlandse foorkramer A.D. (43) had nog een blanco strafblad en riskeerde 7.200 euro boete voor zijn aandeel in de feiten. De beklaagden stelden dat het om een spijtig ongeval ging en vroegen de vrijspraak. Ondertussen deden ze volgens de verdediging wel investeringen om veiliger te kunnen werken.

(BELGA)

Op 6 september 2016 ging het mis tijdens de afbraak van het reuzenrad op de Zeedijk in Nieuwpoort. Een stalen kabel brak doormidden, waardoor twee arbeiders bovenaan het reuzenrad bengelden. Een 28-jarige Nederlander viel 4 meter naar beneden en liep ernstige verwondingen op aan rug en ribben op. Zijn Roemeense collega raakte lichtgewond aan de schouder.Het onderzoek wees uit dat de stekker van de verlichting tussen een kabel en het kabelwiel was beland. Daardoor was het evenwicht zoek en knapte een andere kabel. Bij een latere controle bleek ook dat de kabels niet goed waren vastgemaakt met bouten. Volgens het arbeidsauditoraat waren de foorkramers duidelijk verantwoordelijk voor de onveilige situatie. "De slachtoffers kregen helemaal geen instructies rond veiligheid. De beklaagden lieten te veel aan het toeval over", aldus Filiep De Ketelaere.R.B. (37) uit Destelbergen werd in 2007 en 2015 al veroordeeld voor arbeidsongevallen. Voor hem vorderde het openbaar ministerie 12.000 euro geldboete. De Nederlandse foorkramer A.D. (43) had nog een blanco strafblad en riskeerde 7.200 euro boete voor zijn aandeel in de feiten. De beklaagden stelden dat het om een spijtig ongeval ging en vroegen de vrijspraak. Ondertussen deden ze volgens de verdediging wel investeringen om veiliger te kunnen werken.(BELGA)