Fluvius sleept landbouwer voor rechter na discussie met werknemer

Een landbouwer uit de Hemmestraat in Ramskapelle bij Nieuwpoort heeft een proces aan zijn been nadat hij meer dan twee jaar geleden verhaal ging halen bij een werknemer van Fluvius, toen nog Eandis. De werknemer had de elektriciteit in de Hemmestraat afgesloten om werken uit te voeren, maar dat was niet naar de zin van de landbouwer. Volgens Fluvius was de werknemer 4 dagen arbeidsongeschikt door een slag. Het openbaar ministerie vraagt opvallend genoeg de vrijspraak.

© Getty Images/EyeEm

De feiten dateren van februari 2017. De landbouwer was furieus toen er opnieuw geen elektriciteit was en de ventilatie van zijn varkensstallen stil viel. De landbouwer had enkele maanden eerder hetzelfde scenario meegemaakt en liep ernstige extra bedrijfskosten op door de stroomuitval. Hij ging samen met zijn zoon verhaal halen bij het team van het voormalige Eandis. De discussie laaide op. Toen een werknemer zijn meerderen wilde verwittigen, ontstond een tumult en duwde de landbouwer de smartphone uit de handen van de werknemer. Het toestel kwam ongelukkig tegen het hoofd van de werknemer terecht. Volgens de verklaring van de werknemer van Fluvius kreeg hij eerder een slag in het gezicht. De opgebelde politie kon echter geen zichtbare verwondingen en letsels vaststellen. Er werd een vereenvoudigd proces-verbaal opgemaakt en het parket seponeerde de zaak. Via een klacht van Fluvius bij de onderzoeksrechter kwam het voorval alsnog voor de rechtbank.

Fluvius kwam aandraven met een doktersattest van 4 dagen arbeidsongeschiktheid en eist 500 euro schadevergoeding voor de werknemer en 250 euro morele schadevergoeding voor Fluvius. Het bedrijf wil een signaal stellen, omdat hun werknemers soms af te rekenen krijgen met geweld. De tenlastelegging is opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Maar daar ging het openbaar ministerie niet in mee. “Uit de vaststellingen van de verbalisanten blijkt niet dat er opzettelijke slagen en verwondingen zijn uitgedeeld, laat staan met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Als Fluvius een signaal wil stellen, zouden ze toch beter een ander voorval nemen“, hield de procureur er een vrij opvallend betoog op na, dinsdagmorgen op het proces. “Het openbaar ministerie vordert de vrijspraak of een opschorting”, aldus de procureur.

De landbouwer had naar eigen zeggen te druk om op het proces aanwezig te zijn en stuurde zijn advocaat. Die was vrij opgetogen met het pleidooi van de procureur en voegde toe dat op het doktersbriefje niet eens beschreven stond welke letsels de werknemer had opgelopen. Hij vroeg eveneens de vrijspraak en wil bovendien een rechtsplegingsvergoeding van 1.400 euro van Fluvius. De rechter velt een uitspraak op 14 mei.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.