Fitnesskoning krijgt vrijspraak voor poging tot oplichting Koramic-baas

© belga
Redactie KW

Dick Vande Vyvere (56) uit Merelbeke, de man die destijds Passage Fitness First oprichtte en bekend werd als ‘de fitnesskoning’, is in beroep vrijgesproken voor een poging tot oplichting van zijn voormalige zakenpartner Christian Dumolin.

Christian Dumolin van de groep Koramic Bouwmaterialen uit Kortrijk, had in het verleden al eens één miljoen geïnvesteerd in de fitnessketen en cashte daarna drie miljoen euro. Dumolin wilde hetzelfde trucje in 2007 nog eens overdoen. Hij wou opnieuw een miljoen investeren, maar toen de deadline naderde om het geld terug te betalen, vroeg Vande Vyvere uitstel. Na de bankencrisis was Vande Vyvere immers het grootste deel van zijn geld kwijt. Een investeerder bood uiteindelijk 40 miljoen om de keten uit te bouwen op de Kaapverdische Eilanden en in Marokko.

Maar Vande Vyvere moest eerst een garantie van 500.000 euro geven. Hij beloofde Dumolin zijn miljoen terug als hij die bankwaarborg van 500.000 euro stortte en die hij daarna ook opnieuw zou terugkrijgen. Dumolin ging er echter niet op in, wel een andere investeerder. “En die werd ook terugbetaald”, zegt Hans Rieder, advocaat van Vande Vyvere. “Waar zit dan de poging tot oplichting? Als iemand een fiets wil lenen, maar de eigenaar wil niet. Een ander doet het wel en hij krijgt de fiets terug, was die eerste keer dan een poging oplichting?” Hij kreeg in eerste aanleg kreeg hij drie maand met uitstel en een boete van 3.000 euro. Maar het hof van beroep in Gent volgt nu de redenering van advocaat Rieder en verleende de ‘ftinesskoning’ de vrijspraak.

Vlak voor de zomer belandde Vande Vyvere nog in de cel tijdens een onderzoek voor niet-betaalde leningen en bedrieglijk faillissement. Intussen is hij op vrije voeten. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier