Filip Christiaens treedt nu op als burgerwacht na vreemde gebeurtenissen in Appelwijk

Filip Christiaens in de Appelwijk, op de grond zie je de vlekken waar olie werd gegoten. © JC
Redactie KW

Verschillende bewoners in de Appelwijk in Westrozebeke maken zich na enkele recente gebeurtenissen zorgen. Zo werd er ingebroken in wagens en werd één voertuig zelf overgoten met frietvet. Filip Christiaens treedt nu op als burgerwacht.

Woensdagochtend stelde bewoonster J.U. uit de Appelwijk vast dat haar Citroën Picasso, die voor haar huis geparkeerd stond, overgoten werd met frietvet. De bewoonster, die liever anoniem wenst te blijven omdat ze bang is dat de daders nog vandalenstreken zullen uitsteken, merkt dat er de laatste weken rare dingen gebeuren in de Westrozebeekse wijk. “Er werd al ingebroken in auto’s, er wordt vandalisme gepleegd op straat. Momenteel is het niet echt fijn om hier te wonen.”

Dat bevestigt ook haar buurvrouw Charlotte Vandeputte. “Vorig week werd er bij ons ingebroken en ging men ervandoor met een gedeelte van de tuinset. De hele wijk merkt de laatste tijd dat er iets aan de hand is. Het zou al goed zijn mocht de straatverlichting ‘s nachts kunnen blijven branden. De verschillende incidenten gebeurden telkens ‘s nachts.”

Met zaklamp en walkietalkie

Westrozebekenaar Filip Christaens (49) woont niet in de wijk zelf, maar komt er wel vaak in het huis van zijn vriendin over de vloer. “Mijn vriendin is momenteel heel erg bang en durft nog maar weinig buiten te komen. In deze wijk wonen er ook heel veel oudere mensen die zich niet op hun gemak voelen.”

Filip besloot deze week dan maar om het heft in eigen handen te nemen. De afgelopen drie dagen patrouilleerde hij met een zaklamp en een walkietalkie door de straten van de Appelwijk. “Dit telkens van elf uur tot ongeveer half vier ‘s nachts. Tijdens die drie dagen heb ik nog niet veel gezien, mede doordat het natuurlijk pikdonker is. Ik heb wel al zaken gehoord. Hopelijk kunnen we de dader of daders snel te grazen nemen. We hebben een vermoeden dat enkele mensen van heel dichtbij achter de inbraken en vandalenstreken zitten.” Ook de komende dagen is Filip van plan om ‘s nachts op pad te gaan. “Dit kan niet zo niet blijven duren.”

Pesterijen?

Charlotte Vandeputte en J.U. zijn alvast blij dat Filip in de wijk een oogje in het zeil houdt. “Maar we hopen ook op steun van de politie en de gemeente.” De twee buurvrouwen dienden inmiddels een klacht in bij de politie tegen onbekenden.

“De politie doet het nodige om de wijk de nodige aandacht te geven en te bemiddelen waar nodig”, zegt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD). “Er is geen sprake van een inbrakengolf, maar eerder van pesterijen waarbij de daders zich bevinden in de kennissenkring van de slachtoffers.”

“Ondertussen heb ik met de man gesproken die als burgerwacht wil optreden. Het is goed dat hij heel erg waakzaam is, maar hij mag het heft niet in eigen handen nemen. Als hij iets ziet moet hij onmiddellijk de politie verwittigen.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier