Fikse boete en zes maand rijverbod voor man die drie keer onder invloed betrapt werd

Redactie KW

Een 22-jarige jongeman uit Brugge moest zich gistermorgen verantwoorden omdat hij in minder dan acht maanden tijd maar liefst drie keer onder invloed achter het stuur van zijn wagen betrapt werd. “Het spijt me. Ik heb het nu echt wel begrepen”, klonk het. De politierechter nam hem toch zijn wagen af.

“Niet meteen een sympathieke zaak.” Advocaat Annelien Welvaert wist dat haar geen makkelijke klus wachtte dinsdagmorgen in de Brugse politierechtbank. Ze verdedigde er D.D. (22) uit Brugge. De jongeman werd in juli 2019 bij een routinecontrole langs de Dudzeelse Steenweg in Brugge tegengehouden. Hij had toen 1,95 promille alcohol in zijn bloed. “Hij had een nieuwe wagen en had thuis wat gedronken. Daarna maakte hij de domme beslissing om nog een toertje te gaan rijden”, aldus zijn advocaat.

Enkele maanden later – in februari 2020 – liep de twintiger opnieuw tegen de lamp. Hij reed toen in de Vlamingstraat in Brugge toen de politie hem staande hield. Bij blies toen 1,63 promille en zijn rijbewijs werd vijftien dagen ingetrokken. “Hij was uit geweest met vrienden en maakte opnieuw de onverstandige keuze om nog met zijn wagen te rijden”, aldus zijn advocaat. Maar in maart had hij zijn rijbewijs amper terug of het was alweer prijs. Deze keer trok hij langs de Torhoutse Steenweg in Zedelgem de aandacht van de politie. Hij stond aan de kant met zijn vier knipperlichten op en twee lekke banden. Even voordien was hij tegen een verkeersgeleider gereden. Hij had naar eigen zeggen al een takeldienst en een taxi gebeld. Een ademtest wees uit dat hij met 1,88 promille alcohol in zijn bloed rondreed.

De jongeman excuseerde zich dinsdagmorgen bij de politierechter. “Ik weet dat ik in de fout ging. Maar ik heb mijn lesje ondertussen écht wel geleerd”, klonk het. De politierechter toonde echter weinig medelijden. Hij gaf D.D. een boete van 6.400 euro, waarvan 1.600 euro voorwaardelijk, en een rijverbod van zo’n zes maanden. Als hij daarna zijn rijbewijs nog terug wil krijgen, zal hij moeten slagen voor medische, psychologische, praktische en theoretische proeven. Bovendien zal hij een jaar lang een alcoholslot in zijn wagen moeten installeren. Al zat dat in een nieuwe wagen moeten zijn, want de Volkswagen Golf waarmee hij telkens reed werd verbeurd verklaard.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier