Fietsendief uit Diksmuide geeft zich uit voor ‘neef van Johan Museeuw’

De man deed zich voor als een familielid van ex-wielerkampioen Johan Museeuw. © BELGA
Redactie KW

De Veurnse strafrechter heeft een 64-jarige Diksmuidenaar veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, voor een hele reeks fietsdiefstallen. J.M. deed zich voor als een familielid van ex-wielerkampioen Johan Museeuw en kon zo op allerhande wielerwedstrijden zijn slag slaan.

Samen met zijn ex-partner S.K. (38) schuimde de beklaagde jarenlang wielerwedstrijden af. Met een zelfgemaakt vipbusje probeerden ze zo dicht mogelijk bij het materiaal van de renners te komen. M. deed zich voor als een neef van Johan Museeuw en wekte dankzij zijn bijna identieke familienaam op die manier geen argwaan. J.M. stond terecht voor 75 diefstallen van koersfietsen, mountainbikes, crossfietsen en zelfs een kinderfietsje. De feiten speelden zich af in heel Vlaanderen en in het Noord-Franse Le Touquet.

Ook op veldritten probeerde het koppel hun slag te slaan. Op de Flandriencross eind november 2014 in Hamme zouden ze een BMC-mountainbike van Greg Van Avermaet gestolen hebben. Voor dat feit en ruim twintig andere diefstallen werd J.M. echter vrijgesproken.

Gelijkaardige diefstallen

Uiteindelijk werd J.M. voor een vijftigtal fietsdiefstallen veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Bij het bepalen van die strafmaat hield de rechter rekening met het feit dat de beklaagde al veroordeeld werd voor gelijkaardige diefstallen uit dezelfde periode. Zijn ex-partner uit Houthulst kreeg voor haar aandeel 15 maanden cel, waarvan vijf maanden effectief.

Een man uit Alveringem moest zich verantwoorden voor heling. Filip V. (37) verkocht 35 fietsen door via tweedehandswebsites, maar beweerde dat hij te goeder trouw handelde. De rechter veroordeelde hem tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier