Fiets van Izegemse wielertoerist Romain (81) gestolen: “Mijn vrijheid kwijt”

© BF
Redactie KW

Wielertoerist Romain Desmet werd deze week het slachtoffer van een fietsendiefstal. Romain is 81, maar reed nog dagelijks negentig kilometer. “Dat dit zo moet eindigen is het ergste.”

De 81-jarige Romain Desmet uit de Bellevuestraat in Izegem is een wielerliefhebber in hart en nieren. Tot woensdag reed hij nog elke dag een negentigtal kilometer met zijn dure koersfiets, die hij negen jaar geleden van zijn kinderen en vrouw had gekregen. “Op mijn vierendertigste stopte ik met roken en het drinken van veel alcohol. Ik verdikte enorm en besloot te gaan fietsen.” Dat bleek een uitstekende keuze. Romain voelde zich al snel in zijn sas en fietste doorheen de jaren al honderdduizenden kilometers. “In mijn goede jaren had ik zo’n 17.000 kilometer op de teller. Nu ik wat ouder ben doe ik het iets kalmer aan.” Romain beperkt zich tot zo’n negentig kilometer per dag. Die fietstochten gaan vaak richting Deinze. “Ik rij graag langs het kanaal. Daar kan je ver van alle auto’s rustig fietsen.”

Vrijheid afgenomen

Woensdagmiddag had Romain, naar goede gewoonte, zijn koersfiets terug helemaal schoongemaakt. Donderdag stelde hij vast dat de fiets uit de garagebox nabij zijn woning was verdwenen. Een donderslag bij heldere hemel voor de ervaren wielertoerist. “Ik ben er echt de kop van in. Ik besef maar al toe goed dat ik waarschijnlijk geen vijf jaar nog negentig kilometer per dag zou fietsen. Maar de manier waarop dat nu stopt, is erg. Wanneer een dokter zou zeggen dat ik moet minder fietsen, dan zou ik dat veel gemakkelijker kunnen aanvaarden. De dieven hebben mijn vrijheid afgenomen.” Die dieven hielden waarschijnlijk de garagebox van Romain in het oog. De garage ligt ten midden van een zestal andere garage. “In die andere garages werd niet ingebroken. Men wist dus goed genoeg dat er hier een dure fiets stond.” De dochter van Romain plaatste gisteren een oproep op sociale media om mogelijke getuigen van de diefstal terug te vinden. Ook de politie werd inmiddels op de hoogte gebracht van de inbraak in de garage.

Met een mountainbike terug de baan op

Romain heeft niet meer de intentie om een nieuwe fiets te kopen. Toch zal hij binnenkort terug de weg op gaan. Met een mountainbike, die hij mag gebruiken van een kleinzoon. “Ik zal die mountainbike nog wat moeten vernieuwen vooraleer ik terug de weg op kan. Nee, negentig kilometer zal met die mountainbike niet meer lukken, maar ik wil toch nog wat in beweging blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier