Federale en Lokale Politie voeren gerichte controles rond grenscriminaliteit in West-Vlaanderen

Redactie KW

De Federale Politie West-Vlaanderen en zeven lokale politiezones hebben op maandag 8 maart een controleactie gehouden gericht op grenscriminaliteit. Op verschillende invalswegen werden in totaal 440 voertuigen gestopt en gecontroleerd. Daarbij werden onder andere drie processen-verbaal opgesteld inzake drugs en een inzake verboden wapens.

Op maandag 8 maart 2021 organiseerde en coördineerde de CSD (Coördinatie- en steundirectie) van de Federale Politie West-Vlaanderen een controleactie gericht op grenscriminaliteit. Aan deze actie namen ook zeven lokale politiezones, federale steundiensten, het CCPD (centre de coopération policière et douanière) en de douane deel.

De politie stelde tijdens deze ‘Frontier’-actie controleposten op aan verschillende invalswegen in de grensregio. De controles richtten zich vooral op het vatten van daders die zich schuldig maken aan grenscriminaliteit, geseinde personen en voertuigen, drugsbezit en wapenbezit. Daarnaast werd ook op enkele andere inbreuken gecontroleerd.

Met dit soort acties wil de politie niet enkel dadergroepen op heterdaad betrappen en vatten, maar ook een ontradend effect creëren naar dergelijke groepen toe en het veiligheidsgevoel van de burger verhogen.

Resultaten

Tijdens deze actie werden in totaal 440 voertuigen en 129 personen gecontroleerd door politieploegen, opgesteld aan de invalswegen. Daarnaast werden ook 1603 voertuigen gecontroleerd door middel van ANPR-camera’s.

Deze controles leidden tot de volgende resultaten:

– Ingezet personeel: 49

– Geseinde personen: 1 (inzake verblijfplaats)

– Gerechtelijk pv inzake drugs: 5

– Inbeslagname van een voertuig: 3

– Gerechtelijke arrestaties: 3 (inzake drugs)

– Inbeslagname drugs: 3 (95 gr heroïne, 40 gr. cocaïne, 6 gr weed)

– Processen-verbaal inzake verboden wapens: 1

– Processen-verbaal van waarschuwing: 26

– Processen-verbaal inzake verkeerswetgeving: 2

– Onmiddellijke inningen: 12

– Processen-verbaal inzake Covid-inbreuken: 3

– Processen-verbaal inzake rijden zonder geldig rijbewijs: 4

– Proces-verbaal inzake rijden zonder geldige verzekering: 1

– Proces-verbaal inzake sturen spijts verval: 1

– Processen-verbaal inzake rijden onder invloed van drugs: 2

– Processen-verbaal inzake rijden onder invloed van alcohol:3

– Onmiddelijke intrekkingen van het rijbewijs voor 15 dagen: 1

– Negatieve ademtesten: 33

– De douane inde 38.949 euro aan penale boetes en stelde 1 pv op voor het rijden met rode diesel.

In de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit worden regelmatig grote controleacties georganiseerd, waarbij middelen en personeel van zowel de Lokale als Federale Politie gezamenlijk en geïntegreerd worden ingezet en georiënteerd naar de verkeersassen waarop rondtrekkende daders zich voortbewegen. Vaak wordt ook samengewerkt met politiediensten in de buurlanden. Binnen de politie zijn zulke acties beter bekend als ‘FIPA’s’ of Full Integrated Police Actions. Deze ‘Frontier’-actie is daar een voorbeeld van.

De actie werd gecoördineerd vanuit de CSD (Coördinatie- en steundirectie) van de Federale Politie West-Vlaanderen. Er namen zeven lokale politiezones aan deel: PZ Spoorkin, PZ Gavers, PZ Grensleie, PZ Riho, PZ Mira, PZ Arro Ieper en PZ Vlas. Bovendien werd er samengewerkt met collega’s van het CCPD (centre de coopération policière et douanière), andere federale steundiensten en de douane.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier