Familiedrama Pittem: “We konden haar toch niet zomaar laten doen?”

De opvolging van het bedrijf van Georges B. en Brigitte H. zorgde voor heel wat wrevel in de familie. © GF
Laurens Kindt

De 75-jarige Brigitte H. uit Pittem zit in de cel op verdenking van poging tot moord op haar man, de 74-jarige Georges B. Het koppel zou zondag het plan opgevat hebben om samen uit het leven te stappen, maar buren die het tafereel zagen gebeuren, belden net op tijd de hulpdiensten. “We konden haar toch niet zomaar laten doen? Of wel soms?”, vragen buren G.V.B en M.S. zich af.

De feiten dateren van zondag in de late namiddag en vonden plaats in de woning van Georges B. en Brigitte H., op de hoek van de Brugsebaan met de Waterstraat in Pittem. “Wij komen goed overeen met Georges en Brigitte, we komen geregeld wel eens bij elkaar over de vloer. Zondag waren we gaan fietsen en toen we bijna thuis waren, besloten we nog eens langs te gaan bij het koppel. Om gezellig nog iets te drinken”, zegt M.S.

Maar in plaats van een gezellige aperitief botsten ze op een vreemd tafereel. Het koppel zag hoe de 74-jarige Georges B. languit op de grond lag op het terras van de statige villa in de schaduw van de Rijsselendemolen. Naast hem stond Brigitte H., maar de 75-jarige vrouw was allesbehalve aanspreekbaar. “Het was duidelijk dat ze allebei flink gedronken hadden. Georges reageerde niet meer. Wat er precies aan het gebeuren was, was voor ons helemaal niet duidelijk. Mijn man heeft dan maar de hulpdiensten gebeld. Omdat die de toestand verdacht vonden, hebben ze er dan meteen de politie bijgehaald”, klinkt het.

Afscheidsbrief

Ook voor de politie was het op dat moment niet geheel duidelijk wat er gebeurde, want ze lieten Brigitte H. toe om naast haar man te zitten in de ambulance, terwijl die in levensgevaar naar het ziekenhuis in Tielt werd overgebracht. Pas in het ziekenhuis werd duidelijk wat de intenties van het koppel waren geweest. Uit de eerste verklaringen van Brigitte H. bleek al snel dat ze van plan was om haar man te verdrinken in een kleine visvijver naast de woning. Daarin vond de politie ook de kadavers van hun twee hondjes. In de woning zouden twee afscheidsbrieven teruggevonden zijn. “We wilden samen uit het leven stappen”, zou Brigitte H. verklaard hebben.

We wisten dat er problemen waren, maar is er niet in elk gezin wel iets?

De vrouw werd meteen van haar vrijheid beroofd en opgesloten in de cel. In de loop van dinsdag verscheen ze voor de onderzoeksrechter in Brugge en ook daar bleef ze die versie van de feiten volhouden. De onderzoeksrechter zag zich dan ook genoodzaakt om ze onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. De 75-jarige Brigitte H. wordt beschuldigd van poging tot moord op haar echtgenoot. Wellicht verschijnt ze vrijdag voor de raadkamer in Brugge. Die moet oordelen over de noodzakelijkheid van haar verdere aanhouding. De vrouw zit voorlopig opgesloten op de vrouwenafdeling van de gevangenis in Brugge.

De directe buren van het koppel zijn in shock door wat er gebeurd is, maar een echte verrassing zijn de dramatische feiten niet. “We wisten dat ze in de miserie zaten. Niet financieel, dat zeker niet. Maar er waren problemen in de familie. Heel Pittem wist daarvan. Georges en Brigitte hadden hard gewerkt in hun leven en goed hun boterham verdiend met de kunstmatige inseminatie van varkenszeugen. Maar de opvolging in de zaak heeft diepe wonden geslagen”, zegt een buurman.

Serieuze wrevel

Een van de twee dochters van het koppel stapte samen met haar echtgenoot in het bedrijf. “Georges en Brigitte wilden hun woning verkopen, maar het bedrijf staat ook op die grond. Die dochter wou die loods echter niet verlaten en dus raakte het huis maar niet verkocht. Ondertussen hadden Georges en Brigitte wel al een appartement gekocht in het centrum van Pittem, maar ze konden daar dus nog niet gaan wonen. En dat zorgde voor serieuze wrevel in de familie. Geregeld kwam Georges hier bij mij zijn beklag doen over zijn ene dochter met wie het zo moeilijk ging. Veel mooie woorden had hij niet voor haar. Hij vertelde me dat hij al zijn kinderen vorig jaar nog een mooie schenking had gedaan, maar dat hij van haar nog niet eens een bedanking gekregen had”, klinkt het.

Hun hart luchten

M.S en G.V.B. hoorden de verhalen over de familiale problemen ook. “We wisten allemaal dat er problemen waren, maar er is in elk gezin wel iets. De mensen hebben daar geen zaken mee, vinden wij. Georges en Brigitte kwamen geregeld eens bij ons hun hart luchten, maar daar zijn buren uiteindelijk toch voor? Wij zijn in ieder geval enorm onder de indruk van wat er gebeurd is. Soms vraag ik me af of we er wel goed aan gedaan hebben om de hulpdiensten te bellen. We konden ze toch moeilijk laten doen? Of wel soms?”

De familie wenste niet te reageren.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier