Familie en buren begrijpen niet wat hier kon gebeuren

Het huis waar de feiten zich afspeelden. Alles staat er nog zoals op de fatale donderdag. (foto LK)
Laurens Kindt

Een 31-jarige man uit Boezinge zit in de cel op verdenking van oudermoord nadat hij vorige week zijn eigen vader met zes messteken dood stak. Ghislain Vandecasteele (55) kwam zijn zoon C. die dag nochtans helpen met de verbouwing van zijn huis. “Mijn cliënt beseft zelf amper wat er gebeurd is”, zegt de advocate van C.

Een bloedhete dag met temperaturen die vlotjes boven de veertig graden gingen. Geen weer dus om zware werken te doen en toch trok de bekende aannemer Ghislain Vandecasteele (55) uit Elverdinge met zijn bestelwagen vorige week donderdag naar het huis van zijn zoon C. (31) in de Molenstraat in Boezinge. C. woont er al ruim een jaar met zijn partner A., nadat ze het huis al twee jaar aan het verbouwen waren. “Vriendelijke, deftige mensen. Harde werkers ook. We zagen elkaar niet veel, maar we kregen altijd een vriendelijke goeiedag“, klinkt het bij de buren. Ondanks de verzengende hitte parkeerde Ghislain Vandecasteele zijn bestelwagen voor de deur en ging meteen aan de slag. Vooraan de woning moest een groot vierkant gemetst worden, waar later planten in zouden komen. De betonmolen draaide al, de bakstenen lagen klaar. Behalve zoon C. was er niemand anders aanwezig op de werf. Hij zaagde de stenen op maat en leverde ze aan, vader Ghislain metselde ze op de juiste plaats. Niemand kon vermoeden dat het even later gruwelijk fout zou lopen.

Medicatie

En toch. Onder de loden zon barstte op een gegeven moment in de namiddag de bom. Wat de exacte aanleiding was, is voorlopig nog onbekend maar zeker is dat zoon C. op een gegeven moment een mes greep en zijn vader te lijf ging. Dat gebeurde niet op de plaats waar ze aan het werk waren, maar wel in de woning. Minstens zes messteken kreeg Ghislain Vandecasteele te verwerken. De man strompelde nog naar buiten, in de richting van zijn bestelwagen, maar zeeg neer ter hoogte van de voortuin. Hij overleed ter plaatse.

C. Vandecasteele. (gf)
C. Vandecasteele. (gf)

De toegesnelde politie had alle moeite om zoon C. tot bedaren te brengen en moest met de man eerst naar het Jan Yperman Ziekenhuis rijden. Pas nadat hij daar de nodige kalmeringsmiddelen had gekregen, slaagden ze erin om hem echt te arresteren en over te brengen naar de cel. Ondertussen was ook moeder D. gearriveerd aan de woning in Boezinge, waar het drama zich net voltrokken had. De vrouw kreeg er ondersteuning van de Dienst Slachtofferhulp van de lokale politie.

Harde werker

Voor zowat alle betrokkenen is het één groot raadsel waarom C. zodanig door het lint ging dat hij zijn eigen vader – die hem nota bene kwam helpen met de renovatie van zijn woning op de heetste dag van het jaar – op zo’n gruwelijke manier te lijf ging. “Ghislain was een koekegoeie man”, zeggen de buren van de aannemer in de Sint-Jorisstraat in Elverdinge. “Hij was niet de meest sociale kerel hier in de buurt, maar hij zei wel altijd vriendelijk goeiedag. Een hele harde werker, die met passie voor zijn vak werkte. Hij heeft eigenhandig hier zijn huis gebouwd en heeft daarna ook voor zijn dochter S. een huis gebouwd. En nu was hij bezig om zijn zoon met diens woning te helpen. Zo’n verschrikkelijke dood heeft hij in ieder geval niet verdiend“, klinkt het.

C. beseft amper wat er gebeurd is, hij is emotioneel in shock – advocate Kelly Decaluwé

Ook bij motorclub AMC Gijverinkhove, waar Ghislain en zijn vrouw D. actief lid van waren, is de verslagenheid groot. Verscheidene leden betuigden op sociale media hun medeleven met de familie. “Ghislain en zijn vrouw waren zeer actief in onze club”, zegt voorzitter Robert Top. “Ik ken Ghislain zeker al dertig, misschien zelfs veertig jaar. Van in de tijd dat hij met zijn brommertje rondreed. Ghislain was iemand op wie je kon rekenen, echt een man van zijn woord. Als hij iets beloofde, dan deed hij dat ook. Ik ben dan ook enorm geschrokken toen ik het vreselijke nieuws hoorde. Je leest zoiets in de boekjes en je ziet het op tv, maar je kan nooit vermoeden dat zoiets in je directe omgeving kan gebeuren”, zegt Robert Top.

Familiedrama

Vrij kort na de feiten werd zoon C. Vandecasteele voor een eerste keer verhoord. Veel wijzer werden de speurders echter niet, mede ook door de medicatie die de jongeman toegediend had gekregen. “Mijn cliënt beseft amper wat er gebeurd is. Het moet allemaal nog tot hem doordringen”, zegt zijn advocate Kelly Decaluwé. “Als hij aan de feiten denkt, wordt hij zodanig emotioneel dat hij in een soort shock gaat. De verklaringen die hij heeft afgelegd in het dossier zijn dan ook voorlopig zeer beperkt. Ook voor mij is het dus voorlopig nog een raadsel hoe het zo fout is kunnen lopen. Ik heb alvast geen weet van strubbelingen tussen vader en zoon en volgens mijn informatie is C. ook nooit eerder veroordeeld voor strafrechtelijke feiten. Wat hier gebeurd is, is een familiedrama. De moeder is haar partner kwijt en tegelijkertijd zit haar zoon in de gevangenis. Het is voor iedereen een drama, ook voor de partner van C. De woning is nog altijd verzegeld en mag dus niet betreden worden. Waar moet die jongedame naartoe?”, vraagt de advocate zich af.

Geen bezoek

De onderzoeksrechter besliste ondertussen om een toxicologisch onderzoek te laten uitvoeren op de stalen die bij C. zijn genomen. Daaruit zal moeten blijken of de jongeman onder invloed van alcohol of andere middelen was toen hij de feiten pleegde. Er is ook een psychiater aangesteld die hem in de gevangenis zal moeten onderzoeken. De raadkamer besliste dinsdag dat C. minstens nog een maand in voorhechtenis moet blijven. Bezoek mag hij voorlopig niet krijgen. De familie Vandecasteele stelde zich via hun advocaat Herman Baron ook al burgerlijke partij. “Die mensen zitten in een moeilijke situatie, want zowel het slachtoffer als de dader zijn familieleden. Ze stellen zich vooral burgerlijke partij om inzage te krijgen in het dossier, zodat ze op de hoogte kunnen blijven van de vorderingen en het als eersten zullen weten wanneer de waarheid aan het licht zal komen. De burgerlijke partijstelling is ook belangrijk om de begrafenis te kunnen regelen”, zegt advocaat Baron. De uitvaart van Ghislain Vandecasteele vindt zaterdag plaats om 10 uur in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper. Motorclub AMC Gijverinkhove roept haar leden op om zoveel mogelijk met de motor te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier